Zonnepanelen, waar moet u rekening mee houden?

De markt van zonnepanelen groeit in rap tempo. Steeds meer ondernemers laten zonnepanelen plaatsen op hun bedrijfsgebouwen. Naast dat ze milieuvriendelijk zijn, bespaart het vaak ook op uw energierekening. Op dit moment zijn er geen verplichte normen waaraan de installatie moet voldoen waardoor deze gebrekkig kan zijn. Heeft u bijvoorbeeld voor het plaatsen een draagkrachtberekening laten maken? Vaak wordt er vergeten om de zonnepanelen aan te melden bij de verzekeraar, waardoor hier geen dekking voor is. Zorg daarom dus dat u deze laat vermelden op de polis.

Zonnepanelen installeren

Iedereen mag zonnepanelen plaatsen en de een doet dit kundiger dan de ander. Door het gebruik van verkeerd gereedschap of het niet beschikken van de juiste kennis, kunt u te maken krijgen met een gebrekkige installatie. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat het rendement lager is of zelfs erger, brand met financiële schade. Zorg daarom dat u uw zonnepanelen laat monteren door een erkende installateur. En wanneer u ze al heeft liggen, is het van belang dat u zowel de panelen als de omvormer jaarlijks laat onderhouden. Met onze checklist voor brandveilige zonnepanelen weet u waar u en de installateur op moeten letten.

Draagkrachtberekening

Voor de montage van zonnepanelen (PV-installatie) is het van belang dat de maximale dakbelasting van een gebouw niet wordt overschreden bij weersomstandigheden zoals storm, regen en sneeuw. Voordat ze worden geplaatst, is het noodzakelijk dat er een constructieberekening inclusief sterkteberekening wordt gemaakt. Overigens is het ook mogelijk om de constructieberekening vóór montage van de panelen te laten toetsen door uw verzekeraar.

Verzekeraar inlichten

Wij raden u aan om vooraf uw plannen voor het plaatsen van zonnepanelen met uw verzekeraar/tussenpersoon te bespreken. Verzekeraars hanteren een eigen beleid met betrekking tot acceptatie en preventieve maatregelen. Daarnaast kunnen er andere risico’s ontstaan die niet op alle polissen zijn gedekt. Denk aan hoe om te gaan met restanten van zonnepanelen (met name glas) op een naburige locatie, het opruimen ervan en gevolgschade.

Onze adviseurs geven u graag advies.


Maak een afspraak met onze adviseur

Afspraak maken


Lees het vorige artikel: Mooie combinatie tussen persoonlijk contact en een loonwerkmentaliteit

Deel dit artikel via: