Risico-inventarisatie en -evaluatie

Risico- inventarisatie & -evaluatie (RI&E)

Volgens de Arbowet is iedere werkgever in Nederland verplicht om te beschikken over een risico-inventarisatie en -evaluatie, ook wel RI&E genoemd. Boval kan u bijstaan in het opstellen en onderhouden van uw RI&E. Zo werkt u samen met ons aan een veilig en gezond bedrijfsklimaat en vermindert u de (financiële) risico’s!

Wat is een RI&E?

Middels uitvoering van de RI&E legt u schriftelijk vast welke risico’s uw werknemers lopen tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden en geeft u prioriteit aan de belangrijkste risico’s door de oplossing ervan op te nemen in uw Plan van Aanpak. Aandachtspunten kunnen zijn:

  • Inrichting van de werkplek
  • Gebruik van zware machines
  • Blootstelling aan gevaarlijke stoffen
  • Intimidatie
  • Veelvuldig repeterend werk

Daarnaast zijn er tal van zaken die van invloed kunnen zijn op uw reeds bestaande RI&E, zoals de ingebruikname van nieuwe machines, de start van andere werkzaamheden of verhuizing van uw organisatie.

Jaarlijkse een nieuwe RI&E opstellen

Het is dan ook van belang dat u uw RI&E regelmatig actualiseert en in ieder geval jaarlijks een nieuw Plan van Aanpak opstelt.

Geen actuele RI&E = een boete

Wanneer de Arbeidsinspectie een bezoek brengt aan uw bedrijf, dan kunnen zij vragen naar uw RI&E. Heeft u geen (actuele) RI&E, dan kan de Arbeidsinspectie u hiervoor een boete opleggen. Daarnaast loopt u dit risico ook als er onverhoopt een bedrijfsongeval plaats mocht vinden en u niet over een (actuele) RI&E beschikt.

RI&E nodig voor Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Ook wanneer u een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) heeft of deze wilt aanvragen, is het doorgaans verplicht om een RI&E te hebben. In de verzekeringsvoorwaarden van uw AVB kan zelfs opgenomen zijn dat in dit geval een verhoogd eigen risico geldt. Alle reden dus om te zorgen dat u uw zaken op orde heeft.

Vragen of meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze dienstverlening? De adviseurs van Boval staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via het contactformulier of neem telefonisch contact op.


Vraag vrijblijvend een offerte aan

Offerte aanvragen