Nut en noodzaak van een cyberverzekering

Veel ondernemers kennen de voorbeelden van cybercrime wel. Of het nu gaat om gehackte bedrijven of de DDOS aanvallen. Ook kunnen veel ondernemers zich voorstellen dat de impact op hun bedrijf groot zal zijn als hun bedrijf getroffen wordt door een cyberaanval. In het huidige tijdperk is geen enkel bedrijf meer in staat te kunnen functioneren zonder computers en/of internet.

Toch is het aantal gesloten cyberverzekeringen nog relatief laag. Dat heeft twee oorzaken; op de eerste plaats vertrouwt men op de eigen beveiliging van het computersysteem of cloudomgeving en op de tweede plaats is men onbekend met de verzekeringsmogelijkheden die momenteel geboden worden.

Is het terecht dat bedrijven op hun eigen beveiliging kunnen vertrouwen? Eerlijk gezegd denk ik van niet. Veel ondernemers hebben redelijke kennis van internet, de hackers daarentegen zijn experts op het gebied van beveiliging en vooral van het vinden van de gaten in de beveiliging. Veel bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cybercrime dachten hun beveiliging goed op orde te hebben.

In de laatste jaren zijn steeds weer verbeterde verzekeringsproducten op de markt gekomen. Vaak bestaat een verzekering uit drie delen;

  • Preventie; veel verzekeringsmaatschappijen bieden preventiediensten aan. Ook al zijn de kosten van een cybercrime verzekerd is het voorkomen van een schade beter voor de ondernemer en de verzekeringsmaatschappij.
  • Eerste hulpverlening; incident response is een belangrijk onderdeel van de verzekering. Het is vooral in de eerste 72 uur van belang om de schade zo beperkt mogelijk te houden en eventueel een cybercrime te kunnen weerstaan. Verzekeringsmaatschappijen maken hiervoor gebruik van gespecialiseerde diensten
  • Vergoeden van de kosten; De kosten van losgeld, kosten van bedrijfsschade en de kosten van claims door derden (denk bijvoorbeeld aan AVG claims als gevolg van persoonlijke gegevens die op straat komen te liggen) zijn onderdelen van de dekking van cyberverzekeringen. Kosten die in de praktijk erg hoog op kunnen lopen.

Bescherm uw bedrijf tegen de onvoorspelbare risico’s van cybercrime, en laat u adviseren over de mogelijkheden en kosten van cyberverzekeringen!

Wilt u meer advies of informatie over onze cybercrime verzekering?
Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier in en wij nemen contact met u op

Willem van Duivenboden
Accountmanager Schade- en Inkomensverzekeringen

Deel dit artikel via: