Wat u moet weten over ziekmeldingen als gevolg van het coronavirus (COVID-19)

Het regelmatig wassen van uw handen, niezen en hoesten in de binnenkant van uw elleboog, gebruikmaken van papieren zakdoekjes en geen handen schudden, zijn maatregelen die al eerder bekend waren gemaakt. Deze maatregelen moeten de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk beperken. Gisteren zijn de maatregelen aangescherpt. Zo mogen evenementen met honderd personen of meer niet meer plaatsvinden en adviseert de premier om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar wat moet u weten wanneer een van uw medewerkers zich ziek meldt? Of wanneer een medewerker als preventie thuis moet blijven?

Hoe zit het met loondoorbetaling?

Het RIVM heeft personen geadviseerd bij ziekte en milde klachten thuis te blijven en goed uit te zieken. Ook adviseert het RIVM om werknemers, als de gezondheid en het werk het toelaat, thuis te laten werken. Bij ziekte en milde klachten geldt dat er sprake is van loondoorbetaling wegens ziekte. Maar wanneer een werknemer naar een gebied is afgereisd waar een negatief reisadvies geldt dan is er geen sprake van loondoorbetaling.

Wanneer een werknemer niet op werk kan en wil verschijnen door bijvoorbeeld preventieve quarantaine, is er nog steeds sprake van loondoorbetaling. De werkgever en werknemer moeten hierbij samen tot een oplossing komen. Als de werknemer zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, dan wordt dit gezien als werkweigering en kan de loonbetaling door de werkgever stop worden gezet. Wel dient de werkgever de werknemer op de consequenties te wijzen.

Hoe zit het met de verzuimverzekering en preventief thuisblijven?

Als medewerker om andere redenen dan ziekte niet werkt dan biedt de verzuimverzekering hiervoor geen dekking. Preventief thuiswerken, een tijdelijke bedrijfssluiting of als medewerkers die mogelijk besmet zijn niet komen werken ter preventie dan valt dit niet onder de dekking van de verzuimverzekering.

Twijfelt u over de ziekmelding?

Heeft u het vermoeden dat iemand ziek thuis blijft voor preventieve maatregelen, of twijfelt u over de ziekmelding? Dan moet dit door de werkgever worden gemeld bij de arbodienst.

Vragen?

Op de website van het RIVM kunt u een hoop van uw vragen al beantwoord krijgen. Ook kunt u voor dringende vragen betreft het coronavirus, bellen met het RIVM op het volgende nummer: 0800-1351.

 

Lees het vorige artikel: GPS dieven opgepakt in Arnhem

Deel dit artikel via: