Voorkom schades bij graafwerkzaamheden

Met ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen in Nederland, wordt het steeds moeilijker om graafwerkzaamheden uit te voeren zonder schades te veroorzaken. Daarom worden er preventiemaatregelen getroffen, zoals het maken van een verplichte KLIC-melding door grondroerders en moeten kabeleigenaren en netbeheerders informatie over ondergrondse kabels en leidingen aanleveren bij het Kadaster.

Een KLIC-melding bij graafwerkzaamheden

Voordat grondroerders beginnen met graafwerkzaamheden zijn zij verplicht een KLIC-melding te doen. Een KLIC-melding wordt gedaan bij het Kadaster. Hier leveren kabeleigenaren en netwerkbeheerders informatie aan over ondergrondse kabels en leidingen. Doordat deze informatie in het Kadaster vermeld staat en grondroerders verplicht zijn om een KLIC-melding te doen, kan deze uitwisseling van informatie helpen bij het voorkomen van schades.

Wat verandert er per 1-1-2020?

Sinds 31 maart 2018 zijn netbeheerders verplicht om informatie over aansluitleidingen digitaal beschikbaar te stellen. Per 1 januari 2020 komt daar ook nog eens bij dat netbeheerders van gasleidingen gegevens over aansluitleidingen digitaal beschikbaar moeten stellen. Over 8 jaar, 1 januari 2028, zal ook voor netbeheerders van elektriciteitsleidingen, drinkwaterleidingen en telecomleidingen een verandering optreden. Zij zijn dan ook verplicht om de gegevens over aansluitleidingen digitaal beschikbaar te stellen. Er geldt geen verplichting tot digitalisatie van aansluitleidingen voor netbeheerders van riolering.

Bewustwording creëren

Naast deze preventieve maatregelen is het belangrijk dat bedrijven bewust zijn van de verzekeringsoplossingen. Mocht het onverhoopt toch fout gaan, dan kan de gedupeerde partij de schade verhalen op de juiste verzekering. Onze verzekeringsadviseurs zijn gespecialiseerd in deze sector. Zij kunnen u voorzien van het juiste advies en de juiste verzekeringen. Graag komen zij een keer bij u langs om uw situatie te bespreken en een passende oplossing te bieden.


Maak een afspraak met onze adviseur

Afspraak maken


Lees het vorige artikel: Zorgverzekering, welke past bij u?

Deel dit artikel via: