Herken cybercrime

Cybercrime wordt bij bedrijven gezien als een groot risicofactor. Daarom is er door de overheid de campagne ‘Preventie cybercriminaliteit’ opgezet. Daarnaast investeert de overheid ook meer geld in het opsporen van internetcriminelen om deze cijfers terug te dringen. Maar hoe kunt u cybercrime herkennen en vooral voorkomen?

Hoe ziet cybercrime er uit?

Cybercrime oftewel cybercriminaliteit komt voor in veel verschillende varianten, vaak met hetzelfde doel; geld/gegevens stelen of een computer hacken om achter informatie te komen. De verschillende varianten maken cybercrime een vervelende en ingewikkelde vorm van criminaliteit. Om u te helpen bij het herkennen hiervan en te helpen bij het treffen van de juiste maatregel(en), hebben wij de meest voorkomende varianten op een rijtje gezet.

Virus

U heeft vast wel eens gehoord of misschien wel zelf meegemaakt dat een virus er voor heeft gezorgd dat uw laptop of computer niet meer functioneert. Een virus is een programma dat zich ongewenst op uw computer installeert, vaak heeft u dit zelf niet door. Het zit meestal als bijlage bij een e-mail, maar het kan ook een link zijn waarmee u iets kan downloaden. Het zorgt ervoor dat de gegevens van de computer beschadigd raken of zelf verdwijnen. Een virus kan bezit nemen van uw e-mailprogramma en ongewenste e-mails, oftewel spam, naar uw contacten versturen.

Advies: download nooit zomaar en programma als u niet zeker weet of het wel veilig is. Ontvangt u een e-mail van een onbekend e-mailadres welke u niet vertrouwt, open het dan niet en verwijder het gelijk. Een antivirusprogramma helpt ook bij het voorkomen van virussen op uw computer. Zo verkleint u de kans dat bedrijfsgegevens verloren gaan of beschadigd raken.

Phishing

Een phishing-bericht kunt u ontvangen via een e-mail, Whatsapp of sms en is een manier van digitale oplichting. Via phishing wordt er naar persoonlijke gegevens gevraagd zoals bank- of inloggegevens, om vervolgens bijvoorbeeld uw bankrekening leeg te roven. Steeds vaker worden mensen benaderd via Whatsapp door ‘familieleden’ die geld nodig hebben. Maar deze ‘familieleden’ zijn vaak criminelen die op deze manier geld van u proberen te stelen, wees hier dus alert op.

Advies: geef nooit zomaar uw persoonlijke (inlog)gegevens door via e-mail, Whatsapp of sms. Mocht iemand u om geld vragen, zorg dan dat u zeker weet dat hier geen crimineel achter zit.

Helpdeskfraude

Wanneer u wordt gebeld door een vaak Engels sprekend persoon die zegt dat hij of zij een medewerker is van bijvoorbeeld Microsoft, Google of Ziggo en vervolgens zegt dat u een virus op uw computer heeft of gehackt bent, moeten bij u de alarmbellen gaan rinkelen. Deze zogenaamde helpdeskmedewerkers willen u helpen om het probleem op te lossen. Ze vragen naar uw gegevens en proberen op die manier uw computer te hacken of zelfs geld naar hun rekening over te maken.

Advies: ga hier nooit op in en hang gelijk op. Wordt u nou vaak door hetzelfde nummer gebeld, vraag dan bij uw provider of het nummer kan worden geblokkeerd.

Dek het risico met de Cybercrime verzekering

Zelfs als u maatregelen treft om cybercrime tegen te gaan, bestaat de kans dat uw bedrijf alsnog slachtoffer wordt. De (financiële) schade kan hierdoor hoog oplopen. Zorg daarom dat u dit risico dekt met een Cybercrime verzekering. Onze adviseurs helpen u graag bij het kiezen van de juiste dekking.

 


Maak een afspraak met onze adviseur

Afspraak maken


Bron: www.veiliginternetten.nl

 

Lees het vorige artikel: Vergelijk eenvoudig met de Boval Zorgvergelijker!

Deel dit artikel via: