Te veel onduidelijkheid bij graafschades

Er heerst nog altijd onduidelijkheid bij bedrijven over het graafproces. Door de toename van extra graafwerk en daarbij de overvolle bodem zal het aantal graafschades de komende jaren alleen maar stijgen. Belangrijk is daarom dat opdrachtgevers, grondroerders en netbeheerders weten hoe te handelen, welke middelen ze kunnen raadplegen en wie uiteindelijk aansprakelijk is. Echter blijkt dit in de praktijk niet altijd duidelijk te zijn.

Onduidelijkheid op de bouwplaats

Zo stelt ook adviseur Bob Verkuyl van Boval Assurantiën. “Wij merken dat bedrijven nog onvoldoende weten op het gebied van zowel preventie als na een schade. Bijvoorbeeld over het doen van een KLIC-melding of bij het lezen van de tekeningen. Daarnaast zien wij dat er vaak misverstanden ontstaan over de aansprakelijkheid van de verschillende partijen. Zaken die van belang zijn om werkzaamheden juist uit te voeren”.

Forse toename graafschades

Met ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond wordt het steeds moelijker om graafwerkzaamheden uit te voeren. Met de aanleg van extra warmtenetten, zwaardere stroomkabels en grotere rioolbuizen wordt dit probleem groter. Ondanks maatregelen als de WIBON en CROW 500 zijn in 2018 het aantal graafschades met 24% gestegen ten opzichte van 2017. De landelijke doelstelling van maximaal 25.000 graafschade in 2018 is dan ook bij lange na niet gehaald.

Bewustwording creëren

Het is daarom belangrijk om bewustwording te creëren en onduidelijkheden weg te nemen. “Zo organiseren wij kennissessies voor onze relaties waarbij de belangrijkste vragen over kabel- en leidingschade worden behandeld”, aldus Bob Verkuyl. Landelijke organisaties zijn ook bezig om de noodzaak over te brengen. Zo organiseert het Kabel- en Leidingoverleg (KLO) bijeenkomsten om de belangrijkste aandachtspunten te bespreken.

Naast preventie is het belangrijk dat bedrijven bewust zijn van de verzekeringsoplossingen. Mocht het onverhoopt toch fout gaan dan kan de gedupeerde partij de schade verhalen op de juiste verzekering. Ook hier valt nog winst te behalen. Door wijzigingen in de bedrijfssituatie kunnen hiaten in de verzekeringen ontstaan. Het is daarom belangrijk om regelmatig de verzekeringen te laten controleren. Boval Assurantiën biedt een gratis verzekeringscheck aan waarbij een adviseur gespecialiseerd in de loon en grondverzet en GWW-sector de verzekeringen toetst.


Maak een afspraak met onze adviseur

Afspraak maken

Lees het vorige artikel: Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Deel dit artikel via: