Het uitlenen van een auto komt regelmatig voor, maar wat als de bestuurder onder invloed is van alcohol en schade veroorzaakt? Kan de eigenaar van de uitgeleende auto de veroorzaakte schade dan verhalen op de onder invloed rijdende bestuurder?
Verzekering en schadevergoeding
De meeste autoverzekeringen dekken schade veroorzaakt door de verzekerde, maar rijden onder invloed kan invloed hebben op de dekking. Verzekeraars kunnen weigeren de schade te vergoeden als de bestuurder onder invloed was op het moment van het ongeval. Dit kan de eigenaar van de auto in een lastige positie brengen als de bestuurder de auto had geleend.
WAM-verzekering
Een Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM-verzekering) zorgt ervoor dat als iemand schade veroorzaakt met een verzekerd voertuig, de verzekeraar de schade moet vergoeden aan de benadeelde partij. In dit geval dus aan de persoon die schade is toegebracht. In tegenstelling tot andere verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekeringen (AVP), kan de WAM-verzekeraar niet allerlei regels gebruiken om dekking te weigeren aan degene die schade heeft geleden.
Soms kan er schade ontstaan op een manier die niet gedekt wordt volgens de voorwaarden van de verzekering. In dat geval probeert de WAM-verzekeraar de schade te verhalen op de persoon die het ongeluk heeft veroorzaakt, de bestuurder van het voertuig. Dit kan echter iemand zijn die de verzekering niet heeft afgesloten.
Juridische complexiteit
In het geval van rijden onder invloed in een geleende auto, ontstaan er complexe juridische kwesties met betrekking tot de verantwoordelijkheid voor de veroorzaakte schade. De WAM-verzekering, die schade vergoedt die is veroorzaakt door een verzekerd voertuig, biedt een zekere mate van bescherming. Echter, in situaties waarin de bestuurder niet de verzekeringnemer is en schade veroorzaakt onder invloed, ontstaat er juridische complexiteit.
De wet stelt dat als de bestuurder dacht dat hij verzekerd was, de uitsluitingen in de verzekeringsvoorwaarden niet tegen hem kunnen worden gebruikt. Dit creëert onzekerheid over wie uiteindelijk verantwoordelijk zal worden gehouden voor de schade wanneer een derde partij betrokken is. In dergelijke gevallen is het van belang om juridisch advies in te winnen om de specifieke omstandigheden en mogelijke aansprakelijkheid helder te krijgen. De juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr kunnen u hier mogelijk bij helpen.
Benieuwd wat de juristen van Frontyr voor u kunnen betekenen?
Neem contact op via het contactformulier of stuur een e-mail naar advies@frontyr.nl.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over onze Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM-verzekering)? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 10 30 of laat ons u terugbellen.