De meeste werknemers krijgen tijdens werktijd of in hun werkomgeving te maken met gevaarlijke situaties. Meestal lopen die gelukkig goed af, maar soms ook niet. In dat geval kunt u als werkgever uw zaken maar beter goed geregeld hebben. Ongevallen met letsel tijdens werktijd kunnen grote (financiële) impact hebben op uw medewerkers, maar óók voor uw bedrijf. Het kan leiden tot uitval en zelfs tot langdurig verzuim van een medewerker. Maar ook tot hoge claims voor (letsel)schade of gederfd inkomen door blijvende arbeidsongeschiktheid.
Veilige werkomstandigheden zijn essentieel (RI&E)
Veilige werkomstandigheden zijn essentieel om letsel en gezondheidsproblemen bij medewerkers te voorkomen. Werkgevers moeten om die reden periodiek een Risico Inventarisatie en Evaluatie uitvoeren. De zogenaamde RI&E. Uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat slechts de helft van alle bedrijven in Nederland beschikt over een RI&E. Dit lage percentage is vooral te wijten aan het feit dat veel bedrijven zich niet bewust zijn, dat een RI&E een wettelijke verplichting is (op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit)).
Bij de Risico Inventarisatie en Evaluatie hoort een ‘Plan van aanpak’; risico’s op de werkplek moeten worden geïdentificeerd, geëvalueerd en beheerst via een systematische aanpak. Deze risico’s kunnen variëren van fysieke belasting van medewerkers tot blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het plan van aanpak bevat concrete maatregelen en termijnen om de vastgestelde risico’s weg te nemen. Het risico op een arbeidsongeval en letselschade neemt hierdoor aantoonbaar af.
Het niet hebben van een actuele RI&E kan dus ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van werknemers binnen uw bedrijf. Om die reden kan de inspectie SZW forse boetes opleggen voor het ontbreken van een RI&E.
Reikwijdte werkgeversaansprakelijkheid en verzekeringen
Wist u dat u als werkgever ook aansprakelijk gehouden kunt worden voor schade of letsel van ZZP’ers, uitzendkrachten, stagiaires en vrijwilligers? Nog een extra reden om uw RI&E op orde te hebben en eens goed uit te zoeken of uw bedrijf zich goed heeft verzekerd voor schadevergoedingen aan alle werknemers voor materiële of immateriële schade.
Feit blijft dat een werkgever al snel aansprakelijk gehouden kan worden voor schade aan een werknemer die is ontstaan tijdens werk of in een andere ‘werksfeer’, zoals tijdens woon-/werkverkeer, thuiswerken en zelfs bedrijfsuitjes. Een standaard Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) biedt vaak niet afdoende dekking tegen al deze risico’s. Zo sluit de AVB bijvoorbeeld schade aan werknemers als bestuurder van een motorrijtuig uit. Ook kan de dekking beperkt zijn als blijkt dat de RI&E niet op orde is. Dit kan in de praktijk voor zowel de werknemer als de werkgever ernstige financiële gevolgen hebben.
Het is daarom van groot belang om na te gaan of uw huidige AVB uw bedrijf voldoende verzekerd voor goed werkgeverschap. Vaak is een aanvullende WEGAS of Werknemersschadeverzekering een absolute must. Laat ons u hier vrijblijvend over adviseren!
Ons advies voor een goede beheersing van de risico’s omtrent goed werkgeverschap
- Voer regelmatig een RI&E uit om werkplekrisico’s te identificeren en te beheersen
- Zorg altijd voor naleving van veiligheidsvoorschriften conform Arbowetgeving
- Maak medewerkers bewust van risico’s
- Maak medewerkers verantwoordelijk voor veilig gedrag
- Bied de juiste trainingen/cursussen en persoonlijke beschermingsmiddelen aan
- Zorg voor adequate verzekeringsoplossingen voor uw werkgeversaansprakelijkheid
In alle gevallen geldt: “Voorkomen is beter dan verzekeren!”. Gebeurt er toch iets? Zorg dan dat u goed verzekerd bent!
Wilt u meer advies of informatie over RI&E of over onze verzekeringsoplossingen voor ‘Goed Werkgeverschap’?
Wij bieden u vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier in en wij nemen met u contact op.
Florian Koopman
Accountmanager Schade- en Inkomensverzekeringen
Bronnen en handige links:
www.boval.nl
www.rie.nl
www.consensearbo.nl/rie/
www.arboportaal.nl