Het belang van een verzuimreglement

Het is voor elk bedrijf dat personeel in dienst heeft aan te raden om een verzuimreglement te hanteren. In een verzuimreglement zijn duidelijke afspraken vastgelegd tussen werkgever en werknemer over de situaties rondom verzuim. Een duidelijk verzuimreglement voorkomt veel discussie en verwarring. Onder andere de volgende punten worden in een verzuimreglement opgenomen:

  1. Hoe en wanneer de werknemer zich moet ziekmelden.
  2. Welke verplichtingen de werknemer heeft in het kader van het verzuim en de re-integratie.
  3. De bereikbaarheid van de werknemer.
  4. Welke regels er gelden voor vakantie tijdens het verzuim.
  5. Wanneer de werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het loon.

Verzuim van een werknemer kan veel kosten met zich meebrengen voor de werkgever. Juist daarom is het belangrijk dat de werknemer weet wat er van hem wordt verwacht. Wij raden u dan ook aan het reglement regelmatig onder de aandacht te brengen, ook wanneer er niemand ziek is.

Een werknemer is tijdens ziekte gehouden zich aan zijn re-integratieverplichtingen te houden. Doet de werknemer dit niet, dan kan de werknemer hiervoor door de werkgever gesanctioneerd worden. Om te kunnen sanctioneren, dient de werkgever de werknemer wel altijd vooraf te waarschuwen en de gelegenheid te bieden om zijn verplichtingen alsnog na te komen. Eén van deze verplichtingen betreft het naleven van controlevoorschriften. Door de controlevoorschriften op te nemen in het verzuimreglement, kan er bij niet naleving hiervan in sommige gevallen direct gesanctioneerd worden zonder dat een waarschuwing vooraf noodzakelijk is. Deze is dan immers al in het verzuimreglement gegeven.

Wilt u een verzuimreglement laten opstellen of heeft u behoefte aan toetsing van uw verzuimreglement? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.

Deel dit artikel via: