Zo beschermt u uw auto (en uzelf) tegen de zomerse hitte

Waar we vorige week nog massaal de paraplu’s uit de kast moesten halen, ruilen we nu de dunne jas in voor een zonnebril. Nederlanders genieten massaal van het zonnetje en de meeste vakantieplannen zijn al lang gesmeed. Een goed moment om even stil te staan bij de auto, want ook die kan last hebben van de hitte. Hitte kan namelijk grote gevolgen hebben, van een klapband tot zelfs brand. Vooral oudere auto’s zijn minder goed bestand tegen warmte.

Check vóór vertrek
Controleer uw bandenspanning voordat u gaat rijden. Als er te veel of te weinig spanning op uw band staat, klapt deze sneller. Dit is altijd zo, maar in warm weer is het risico op een klapband veel groter. Door de hitte drogen de banden sneller uit en daardoor wordt het rubber broos. U kunt heel gemakkelijk controleren of uw banden het zogenaamde “droogrot” heeft. De banden zijn dan wat lichter van kleur en hebben kleine scheurtjes langs de rand. Dit komt wel vaker voor bij auto’s die langere periodes in direct zonlicht stilstaan. Bescherm uw banden door uw auto zo veel mogelijk in de schaduw te parkeren.

Houd ook de radiateur goed schoon
Een oververhitte motor is gevaarlijk, zeker als dat op een druk stuk van de weg gebeurt. Zorg voor voldoende extra koelvloeistof. Als u niet automatisch rijdt, zorg dan dat u op tijd schakelt, want hoge toeren zorgen ervoor dat uw auto sneller oververhit raakt. Zodra uw motor toch oververhit raakt, zet meteen de waarschuwingslichten aan en zet de auto zo snel mogelijk aan de kant. Een oververhitte motor is vaak niet verzekerd op de autoverzekering, maar u kunt er wel uw pechhulpverzekering voor inzetten.

Tank uw auto niet te vol
Als u tankt, slaat het tankpistool automatisch af. Maar er kan altijd nog wel wat extra bij. We zijn al snel geneigd er een beetje bij te doen. Maar de pomp slaat af met een reden: als het warm is, kan benzine of diesel wat uitzetten. Daar is extra ruimte voor ingerekend. Gooit u de tank helemaal vol, dan is er geen ruimte voor het uitzetten en dan kan de tank gaan lekken. Het kan de lak of zelfs het chassis van de auto beschadigen. In het ergste geval kan er zelfs brand uitbreken. Luister dus naar de klik van het tankpistool en vul de tank dan niet verder.

Zorg ook voor uzelf
Zorg dat u voldoende drinkt, neem regelmatig pauze van het rijden, en probeer de auto zo koel mogelijk te krijgen voordat u vertrekt. Een simpele tip: zet voordat u gaat de deur van de bijrijder open. Open en sluit de deur van de bestuurder een paar keer snel. Daarmee duwt u de warme lucht uit de auto en is deze een stuk koeler als u vertrekt. Gebruik na het parkeren een reflecterend zonnescherm of leg een witte handdoek op het dashboard om de auto koeler te houden. Als uw auto airco heeft, is het erg verleidelijk deze de hele rit aan te hebben. Maar weet dat dit zorgt voor een extra druk op de motor. Houd daarom de temperatuur van uw motor goed in de gaten en gebruik de airco met mate.

Bescherm uzelf tijdens deze warme dagen en zorg goed voor uw auto. Zo kunt u zorgeloos genieten van de zomerse ritten!

Bron: Independer

Deel dit artikel via: