De opkomst van koperdieven bij zonnepaneelinstallaties

Zonnepaneelinstallaties zijn steeds vaker het slachtoffer van diefstal en vandalisme. De dieven hebben het voorzien op het koper in de kabels van de zonnepanelen. Deze kabels transporteren de opgewekte stroom naar het stroomnet. De dieven snijden de kabels door en nemen (grote) stukken mee. De schade hiervan kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. De gestolen kabels moeten na diefstal uiteraard worden vervangen. Daarnaast is er vaak schade aan de transformatorstations die voor de opwekking van stroom zorgen. Door de tijd die de reparatie in beslag neemt, ontstaat er ook nog eens stilstandschade.

Koper prijs
Dat er zoveel wordt gestolen is een gevolg van de hoge koperprijs. Doordat er door de energietransitie wel duizenden kilometers koperkabels nodig zijn, is de prijs omhoog geschoten. Het koper wordt meestal gestript en geknipt en bij verschillende bedrijven aangeboden binnen en buiten Nederland. Daardoor is het lastiger of zelfs onmogelijk te traceren en herkennen.

Verzekeren
Om diefstal te voorkomen kunt u ervoor kiezen om een hekwerk met detectie en hoge cameramasten met slimme camera’s te plaatsen. Deze camera’s detecteren ongewenst bezoek op basis van warmte en beweging. Daarnaast is het belangrijk om uw onderneming te verzekeren. U kunt zich verzekeren tegen de risico’s van diefstal met een Gebouwenverzekering.

Verder adviseren wij altijd, indien u dit nog niet gedaan heeft, om aan uw adviseur/verzekeraar door te geven dat u zonnepanelen op het dak heeft liggen. Het is namelijk belangrijk dat de polis hierop aangepast wordt qua verzekerd bedrag en (diefstal)dekking.

Wilt u meer weten over de Gebouwenverzekering?
Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 10 30 of laat ons u terugbellen.

Deel dit artikel via: