Meer verkeersboetes voor rijden onder invloed

Het aantal boetes dat vorig jaar aan beschonken weggebruikers werd uitgeschreven door de Nederlandse politie, bedroeg maar liefst 42.799. Dit markante aantal proces-verbalen vertoont een opmerkelijke stijging van bijna een derde ten opzichte van de periode vóór de pandemie. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Independer op basis van de meest actuele politiecijfers.

Toename boetes

Met een gemiddelde toename van 31,5% is het duidelijk dat er sprake is van een significante stijging. Het betreft weggebruikers die betrapt zijn op rijden onder invloed van alcohol, drugs of specifieke medicatie die het besturen van voertuigen verbiedt. Vooral op provinciaal niveau zijn er opmerkelijke uitschieters te zien, waarbij Noord-Brabant een opmerkelijke stijging van 66,5% laat zien.

Naast deze boetes werpt het onderzoek van VeiligheidNL nog een ander zorgwekkend licht op de situatie. In het jaar 2022 belandden naar schatting 9.600 mensen op de spoedeisende hulp als gevolg van verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel was.

Verkrijgen van een autoverzekering is onzeker

Menno Dijcks, expert van Independer, wijst erop dat het verkrijgen van een nieuwe autoverzekering een uitdaging kan zijn voor degenen die een ongeluk hebben veroorzaakt onder invloed van alcohol. “In zo’n geval behoudt de verzekeraar het recht om de autoverzekering stop te zetten. Vanaf de dag van opzegging ben je dan onverzekerd.”

Daarnaast kunnen de kosten van de veroorzaakte schade mogelijk op de veroorzaker verhaald worden, omdat de verzekering in geval van rijden onder invloed niet uitkeert. “Bijna alle verzekeraars hebben een alcohol- en drugsclausule. Dit houdt in dat de verzekeraar de schade aan de tegenpartij vergoedt, maar vervolgens de kosten op de veroorzaker verhaalt. Hoe dit precies is geregeld, staat in de polisvoorwaarden”, aldus Dijcks.

Meer informatie over een autoverzekering?
Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Bel 023 – 520 10 30 of stuur gerust een e-mail naar info@boval.nl. Wij helpen u graag!

Bron: Trendsinautoleasing

Deel dit artikel via: