Digitale kerstkaarten: feestelijke groeten of ransomware gevaren?

De decembermaand is niet alleen een feestmaand vanwege kerst, maar ook de ideale feestmaand voor cybercriminelen. Zij hebben namelijk zeventig procent meer kans van slagen dan tijdens de rest van het jaar. Doormiddel van ransomsoftware, die ze inzetten via digitale kerstkaarten, krijgen cybercriminelen via minder alerte medewerkers toegang tot bedrijven.
In de maanden november en december doen de meeste bedrijven wat rustiger aan. Dat weten cybercriminelen ook, dus proberen ze dan toe te slaan. In deze maanden vallen veel verschillende feestdagen van Black Friday tot Kerst. Dat betekent dat mensen veel meer e-mails ontvangen van winkels, merken en mensen die ze niet zo vaak spreken. De e-mails van relatief onbekenden vormen een belangrijk risico op fishing (internetfraude aan de hand van een valse website) en daardoor op ransomware.

Digitale kerstkaarten groot risico

Vooral digitale kerstkaarten vormen een groot risico. Bedrijven sturen hun eigen medewerkers, klanten en andere relaties een digitale kerstkaart, om ze te bedanken voor de samenwerking van het afgelopen jaar. Bedrijven kiezen vanwege duurzaamheid en economisch perspectief steeds vaker voor de digitale variant dan voor de klassieke papieren kaart. De ontvangers zijn rondom de feestdagen minder alert, omdat ze gewend zijn rond die tijd digitale kaarten te ontvangen van bedrijven en anderen waar ze niet wekelijks contact hebben. Dankzij verschillende AI tools kunnen cybercriminelen gemakkelijk digitale kerstkaarten vervalsen, die nauwelijks te onderscheiden zijn van de echte kerstkaart.

Voorkom ransomeware

Begin met het kijken naar de technische gegevens van de mail, zoals de afzender. Het e-mailadres moet overeenkomen met wie de afzender beweert te zijn. Controleer of het e-mailadres daadwerkelijk de bedrijfsnaam bevat, met de juiste URL. Cybercriminelen laten bewust een letter weg in de naam, om ervoor te zorgen dat het e-mailadres zo identiek mogelijk is. Bij twijfel is het verstandig om niet op de links in het bericht te klikken, Google eventueel de link om te checken of het een betrouwbare site is. Er bestaan tegenwoordig ook diverse trainingen om medewerkers weerbaar te maken tegen de verschillende soorten cybercrime.

Als onafhankelijk adviseur heeft Boval een breed scala aan aanbieders van cybercrime verzekeringen tot haar beschikking. Uw adviseur, die op de hoogte is van uw werkzaamheden, kan u goed adviseren welke dekking het best passend is voor uw organisatie.

Wilt u meer advies of informatie over onze cybercrime verzekeringsoplossingen?

Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier in en wij nemen met u contact op.

Bron: Beursbengel

Deel dit artikel via: