Letselschade door struikelen over laadkabel elektrische auto

Stel een voorbijganger loopt over het trottoir, struikelt over uw laadkabel en loopt door de val letsel op. Bent u in deze situatie als eigenaar van de laadkabel aansprakelijk voor het letsel? Of nog belangrijker is de letselschade van de voorbijganger verzekerd?

Over de afgelopen jaren is het aantal elektrische auto’s toegenomen, hierdoor zijn er ook meer laadpalen voor elektrische auto’s bijgekomen. Door deze toename neemt het risico op struikelen over laadkabels toe. Het gaat om het gebruik/bezit van een elektrische auto, zodoende om de aansprakelijkheid van de autobezitter. Maar is de letselschade verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) van de elektrische auto?

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren heeft een aantal uitsluitingen in hun polis, waaronder dat schade veroorzaakt met een motorrijtuig is uitgesloten van dekking. Een laadkabel die aangesloten is aan de elektrische auto, wordt gezien als verlengstuk van de auto. In deze situatie wordt de schade veroorzaakt door de auto, en is de schade niet gedekt op de AVP.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WA-verzekering)

Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (wam) moet de verzekeraar de burgerrechtelijke aansprakelijkheid dekken, wanneer het motorrijtuig ‘in het verkeer’ aanleiding kan geven. Als het gebruik van het motorrijtuig bepalend is moet de letselschade als wam-schade worden beschouwd. De letselschade van de voorbijganger is verzekerd op de WA-verzekering van de elektrische auto.

Kortom, het is mogelijk om u te verzekeren tegen letselschade voor het struikelen over een laadkabel. Om deze situatie te voorkomen is het belangrijk om alert te blijven dat de laadkabel voorbijgangers niet kan verhinderen, of aan een alternatief te denken zoals het ingraven van een laadkabel.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren of Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WA-verzekering)? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 10 30 of laat ons u terugbellen.

Bron: Vereende

Deel dit artikel via: