Borgen van bouwkwaliteit

Helaas is het niet vanzelfsprekend dat de kwaliteit van opgeleverde bouwwerken altijd goed is. Indien dit niet het geval is, dan zijn de faalkosten meestal erg hoog. De bouwconsument en de brandverzekeraars draaien in dat geval vaak op voor deze hoge kosten om fouten recht te zetten. Het bouwplan wordt vooraf gecontroleerd door de gemeente, maar de eindcontrole wordt soms vergeten. Als achteraf blijkt dat een bouwwerk niet voldoet aan de eisen, dan zijn de kosten voor herstel vaak moeilijk te verhalen op de aannemer.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat hier verbetering in aanbrengen vanaf 1 januari 2024. Deze wet stelt dat partijen die meewerken aan een bouwwerk zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van ontwerp en uitvoering, zodat het eindresultaat voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Dit wordt gedaan op basis van een instrument voor kwaliteitsborging, toegepast door een onafhankelijke kwaliteitsborger.

De kwaliteitsborger zal van tevoren een borgingsplan maken op basis van een risicobeoordeling. In dit plan staat hoe de partijen ervoor gaan zorgen dat de kwaliteit van het bouwplan wordt gewaarborgd. Het is dan ook van belang dat het plan minimaal vier weken van tevoren wordt aangeleverd bij de gemeente.

Bouwwerken in gevolgklasse 1

Niet alle bouwwerken vallen onder de nieuwe wet. Alleen bouwwerken die voldoen aan gevolgklasse 1, zoals woningen en kleine bedrijfspanden. Het is vanaf 1 januari 2024 dus niet meer mogelijk om een vergunning te krijgen voor allerlei bouwprojecten. Hiervoor moet eerst een kwaliteitsborger worden ingeschakeld.

Verandering voor aannemer

De Wkb is niet alleen bedoeld om de kwaliteit van het bouwen te verbeteren, maar zal ook meer bescherming bieden voor de opdrachtgever. De aannemer zal na het invoeren van deze wet verantwoordelijk worden gesteld voor de oplevering van een bouwproject, ook als deze niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoet. De aannemer moet bij afronding van een project een opleveringsdossier aanleveren aan de opdrachtgever, wat voor verheldering van de verantwoordelijkheidsverdeling zorgt. Op deze manier zal de aannemer streven naar het waarborgen van de beloofde kwaliteit.

Gevolgen voor verzekeraars

De nieuwe wet zal ook gevolgen hebben voor verzekeraars. Er zijn bij een bouwproject verschillende partijen betrokken, die allen afzonderlijk een mogelijkheid hebben om de risico’s af te dekken. Verder zijn de volgende verzekeringen van belang bij aansprakelijkheid voor schade als gevolg van bouwactiviteiten;

  • Bouw- en Montageverzekering/Construction Allrisk-verzekering (CAR)
  • Verborgen Gebreken Verzekering (VGV)
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Ook kunnen bouwconsumenten zich extra indekken door een nieuwbouw- of afbouwgarantie af te sluiten. Hierbij is de koper verzekerd tegen de grootste financiële risico’s, zoals faillissement van de aannemer of gebreken aan het bouwwerk.

De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zal er voor zorgen dat de kwaliteit van het eindproduct beter zal zijn, doordat deze zich aan de eisen van het Bouwbesluit zal houden. Op termijn zullen de hoge kosten afnemen en zullen er minder bouwfalen zijn.

Bron: Stichting IBK

Deel dit artikel via: