Verzekerde bedragen op de brandverzekering

Iedereen is er wel van op de hoogte dat de bouwkosten in de afgelopen jaren explosief zijn gestegen. Dit heeft ook effect op de verzekerde bedragen van de brandverzekering. Het is van belang om de verzekerde bedragen te bespreken met uw adviseur, om te voorkomen dat u tegen verrassingen aanloopt na een grote calamiteit.

De manier waarop de waarde van het bedrag bepaald is, verschilt per polis. Op de zogenaamde open polissen staat een bedrag genoemd dat gebaseerd is op de inschatting van de verzekerde, soms in samenspraak met de adviseur. In de praktijk zien wij vaak dat deze bedragen niet adequaat worden aangepast aan de veranderende marktomstandigheden. Het risico dat het bedrag in de loop der tijd niet meer toereikend is dreigt. Vaak gaan bedrijven er ook vanuit dat ze delen van de bouw zelf kunnen uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan het leggen van een stelcomplaten vloer. De verzekeraar gaat echter altijd uit van de kosten die een aannemer zou berekenen.

Waardebepaling vaststellen

Het is vaak ook mogelijk om de verzekerde bedragen door een deskundige van de maatschappij te laten vaststellen. Het voordeel hiervan is dat u dan ook een garantie tegen onderverzekering krijgt. De waardebepaling is vaak tussen de drie en vijf jaar geldig. Om te zorgen dat de waardebepaling up-to-date blijft wordt er vaak een index aan gekoppeld, bouwvoorbeeld de CBS bouwindex. Hierdoor blijft het verzekerde bedrag meestijgen met de gestegen bouwkosten. In de praktijk zien wij wel vaak dat het vastgestelde bedrag hoger is dan de inschatting van de verzekerde. Mijn ervaring is dat na een brand het bedrag uit de waardebepaling vaak goed aansluit bij de daadwerkelijke schade. De waardebepaling wordt vaak kosteloos door de maatschappij verzorgd.

Taxatie uitvoeren

Als u echte zekerheid wilt hebben, zodat u na een grote calamiteit niet tegen verrassingen aanloopt, dan adviseer ik u om een taxatie te laten uitvoeren. De kosten van een taxatie zijn voor rekening van de verzekerde. Het taxatierapport heeft een wettelijke basis indien de verzekeraar het rapport heeft erkend. In dat geval moeten ze zich hier ook aan houden. Voordat u een taxatie laat uitvoeren is het wel verstandig om dit eerst met uw adviseur te overleggen. Vaak worden er ook op verzoek van de bank taxaties gedaan, maar daarbij wordt doorgaans niet op herbouwwaarde getaxeerd. Op verzoek kan dit door de taxateur worden toegevoegd.

Let bij een waardebepaling en taxatie wel op dat als u wijzigingen aan het object aanbrengt, dit gevolgen kan hebben voor de garantie tegen onderverzekering als u dit niet bij de verzekeraar meldt.

Brandverzekering Willem

Wilt u meer advies of informatie over onze brandverzekering?

Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier in en wij nemen met u contact op.

Willem van Duivenboden
Accountmanager Schade- en Inkomensverzekeringen

Deel dit artikel via: