Prinsjesdag: Veranderingen in de zorgverzekering voor 2024

Op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, werd het Nederlandse volk weer geïnformeerd over de plannen en wijzigingen die de regering voor het komende jaar in petto heeft. Aan bod kwamen de veranderingen in de premie van de zorgverzekering, de hoogte van het eigen risico, de hoogte van de zorgtoeslag en wat er vergoed wordt door de basisverzekering.

Zorgpremie gaat omhoog in 2024

In 2024 zal de maandelijkse premie voor de basiszorgverzekering naar verwachting met ongeveer € 12 stijgen. Dit resulteert in een gemiddelde maandelijkse zorgpremie van €149. Deze verhoging is noodzakelijk vanwege toenemende zorgkosten, onder andere als gevolg van stijgende lonen, inflatie en een grotere vraag naar zorgdiensten. De definitieve premie voor 2024 zal uiterlijk in november 2023 door zorgverzekeraars worden vastgesteld.

Eigen risico blijft gelijk

Ieder jaar stelt de overheid het jaarlijkse eigen risico vast. In 2024 blijft het eigen risico gelijk en betaald u de eerste €385 aan zorgkosten zelf uit de basisverzekering.

Zorgtoeslag gaat fors omlaag

In 2023 is de zorgtoeslag voor één jaar verhoogd door de overheid vanwege de dalende koopkracht. In 2024 wordt de zorgtoeslag verlaagd tot maximaal € 127 per maand.

Basispakket blijft vrijwel hetzelfde

Voor het jaar 2024 heeft de overheid de volgende wijzigingen aangekondigd:

  • Valpreventie: Ouderen die aan de vereisten voldoen, kunnen deelnemen aan een speciaal trainingsprogramma dat bedoeld is om valongelukken te voorkomen.
  • Uitbreiding van kraamzorg: Momenteel vergoedt de basisverzekering kraamzorg tot maximaal 10 dagen na de bevalling. Deze periode wordt verlengd tot maximaal 6 weken na de bevalling. Hierdoor kunnen kraamzorgdiensten flexibeler worden ingezet.
  • Paramedische herstelzorg voor Long Covid: De vergoeding voor paramedische herstelzorg voor patiënten met Long Covid wordt verlengd tot 1 januari 2025. Deze herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie.

Bron: asr

Deel dit artikel via: