‘Snelle Fatbikes’ niet verzekerd voor schade

U heeft ze vast al talloze keren voorbij zien rijden, want deze e-bikes zijn mega populair. Toch zijn weinig mensen zich bewust van dat Fatbikes, die harder gaan dan 25 km/uur, niet te verzekeren zijn voor schade. Bij een door een Fatbike veroorzaakte schade met ernstig letsel (ook als de passagier die achterop zit letsel oploopt) kunt u, in het ergste geval, de rest van uw leven vastzitten aan het terugbetalen van alle schade.

Fiets of niet goedgekeurde bromfiets

Met de komst van de helmplicht voor snorfietsen zijn Fatbikes nog populairder geworden. U hoeft hierop namelijk geen helm te dragen, omdat een Fatbike een ‘gewone’ elektrische fiets is die niet harder gaat dan 25 km/uur met een vermogen onder de 250 Watt. Uit onderzoek van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is gebleken dat er een aantal aanbieders zijn die Fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 km/uur met een hoger vermogen dan 250 Watt. In dat geval is het geen elektrische fiets meer, maar een niet goedgekeurde bromfiets.

Opgevoerde Fatbikes illegaal

Wat veel mensen niet weten is dat er voor een Fatbike geen WA-verzekering afgesloten kan worden, het is namelijk geen snor- of bromfiets. Fatbikes zijn elektrische fietsen met dikkere banden. Het is dan ook niet de bedoeling dat deze fietsen harder gaan dan de toegestane snelheid. Snor- en bromfietsen moeten verplicht WA-verzekerd zijn, er dient een kenteken op te zitten en u moet een rijbewijs hebben. Fatbikes die harder gaan dan 25 km/uur zijn dus illegaal en u riskeert een forse boete.

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Deel dit artikel via: