Meer cybercriminaliteit door slimmere AI

Artificial intelligence(AI) maakt het cybercriminelen steeds makkelijker om computers binnen te dringen. Hackers gebruiken AI-programma’s zoals ChatGPT om gepersonaliseerde phishingmails te maken. Met behulp van AI lijken deze mails nu nog geloofwaardiger, waardoor mensen eerder worden verleid om op links te klikken. Sinds het eerste kwartaal van dit jaar zijn het aantal oplichtingsmails dan ook met 40% gestegen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), geeft aan dat bedrijven hun cyberverdediging moeten aanscherpen. Door de komst van ChatGPT is de drempel dusdanig verlaagt voor iedereen die kwaadaardige software wil maken.

Phishingmails steeds geloofwaardiger

AI is een online tool die steeds populairder wordt onder de mensen. Het neemt veel werk uit handen, omdat deze tool zelf beeld, tekst en geluid kan creëren. Dit is natuurlijk niet zonder gevolgen, omdat AI deze informatie kan verkrijgen uit veel verschillende bronnen. Wees er dus bewust van dat u gegevens goed beveiligt. De oplichtingsmails zijn door AI nu nog meer gepersonaliseerd en komen daarom geloofwaardiger over. Criminelen zorgen er met deze mails voor dat mensen worden verleid om op links te klikken, zodat bankgegevens gedeeld worden en/of gevoelige bedrijfssystemen worden geopend.

Aanvallers niet altijd een hoog kennisniveau

Tegenwoordig zien cyberexperts steeds vaker gebeuren dat mensen met weinig programmeerkennis zelf kwaadaardige software kunnen maken. Dit hebben ze getest door ChatGPT de opdracht te geven om schadelijke codes te maken en dit is gelukt. Ook het NCSC ziet dezelfde trend bij hacks in moeilijk doordringbare systemen. Slimme chatbots of zoekmachines verkrijgen veel informatie over de werking van specialistische systemen. Steeds vaker komen er incidenten voorbij, waarbij de aanvallers geen hoog kennisniveau hebben. Het FD heeft de ontwikkelaar van ChatGPT, OpenAI, gevraagd wat het doet om misbruik te voorkomen, maar het bedrijf heeft niet gereageerd.

AI-adviseurs van cruciaal belang

Softwareleveranciers geven regelmatig informatie over kwetsbaarheden in systemen, en die kan razendsnel worden omgezet in een cyberaanval, nog vóór gaten zijn gedicht. Grote organisaties doen er slim aan om een AI-adviseur in hand te nemen om ontwikkelingen goed te volgen en snel in te kunnen grijpen. Bedrijven helpen criminelen soms zelf aan gevoelige informatie. Dit omdat ze met hun eigen gegevens AI-modellen gaan trainen.

Zorg dat uw bedrijf gedekt is tegen cybercrime

De kans om als bedrijf slachtoffer te worden van cybercriminaliteit neemt dus steeds meer toe, met alle gevolgen van dien. Boval heeft een breed scala aan aanbieders van cybercrime verzekeringen tot haar beschikking. Uw adviseur, die op de hoogte is van uw werkzaamheden, kan u goed adviseren welke dekking het best passend is voor uw organisatie.

Wilt u meer advies of informatie over onze cybercrime verzekeringsoplossingen?

Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier in en wij nemen met u contact op.

Bron: Financieel Dagblad

Deel dit artikel via: