Bijna 3000 beroepsziekten gemeld door bedrijfsartsen in 2022

Elk jaar zijn er nog steeds veel voorkomende beroepsziekten die jaarlijks worden gemeld door de bedrijfsartsen aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Uit de ‘Kerncijfers van 2023’ is gebleken dat de cijfers het hoogst zijn in de sectoren gezondheidszorg, industrie en overheid.

Bedrijfsartsen van het Peilstation Intensief Melden rapporteren in 2022 maar liefst 111 nieuwe beroepsziekten per 100.000 werknemers. Opvallend is dat de psychische aandoeningen de hoogste incidentiecijfers hebben. Hierna komen de aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat en luchtwegaandoeningen (meestal door (post)covid-19), neurologische aandoeningen, gehooraandoeningen en huidaandoeningen.

De vijf belangrijkste werk gerelateerde risicofactoren zijn:
• tillen en dragen van lasten (20%)
• snel herhaalde armbewegingen uitvoeren (13%)
• veel kracht zetten met de handen (13%)
• duwen en trekken van rollend materieel (9%)
• werken boven schouderhoogte (8%).

Deze vijf risicofactoren zijn de oorzaak van 63% van de beroepsziektemeldingen.

Echter neemt het aantal gemelde psychische beroepsziekten jaarlijks geleidelijk iets af. Dit is in tegenstelling tot de publicaties in de media en ervaringen van bedrijfsartsen. Het is dus niet zo dat de psychische ziekten helemaal verdwijnen. Integendeel, want overspanning en burn-out ziekten staan al jaren op de eerste plek, gevolgd door PTSS en een depressie. Onderschat deze ziekten vooral niet, want ze kunnen veel meer klachten opleveren dan je in eerste instantie zou denken.

Bron: VeReFi

Deel dit artikel via: