De meest voorkomende afwijzingen van het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds is er voor iedereen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade heeft geleden en met die schade niet terecht kan bij de eigen verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden of niet verzekerd is. Jaarlijks ontvangt het Waarborgfonds meer dan 40.000 claims. 80 procent van de ingediende claims worden goedgekeurd, maar er zijn ook claims die worden afgewezen. Dit zijn de top 3 van voorwaarden waar afgewezen claims niet aan voldeden.

1. Onvoldoende bewijs
Een van de meest voorkomende redenen voor afwijzing is dat de indiener van de claim onvoldoende bewijs heeft geleverd om aan te tonen dat hij recht heeft op vergoeding van het Waarborgfonds. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gedetailleerd bewijsmateriaal te verstrekken, zoals bewijs van getuigen, op de ongevalslocatie achtergebleven sporen of camerabeelden. Als het bewijs onvolledig of onduidelijk is, kan het Waarborgfonds de claim afwijzen.

2. Geen motorvoertuig
Een andere belangrijke reden waarom claims worden afgewezen is dat de schade moet zijn toegebracht door een (ander) motorvoertuig. Schade door vuurwerk, brandstichting of natuurgeweld (bijv. stormschade) wordt niet vergoed. Ook vandalismeschade (bekrassen, banden lek steken, aftrappen van een spiegel of over een auto lopen) wordt niet vergoed door het Waarborgfonds.

3. Aantoonbare inspanning
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding is het noodzakelijk dat u aantoonbaar uw best heeft gedaan om erachter te komen wie de dader is. Probeer altijd binnen 24 uur aangifte te doen bij de Politie. In andere gevallen heeft u tot maximaal 14 dagen de tijd om actie te ondernemen. Ga altijd na of er camerabeelden zijn, vraag omwonenden of zij iets hebben gezien en plaats een oproep op social media. Helaas komt het vaak voor dat er geen aangifte is gedaan binnen de gestelde termijn of dat er geen actie is ondernomen om de dader te achterhalen. Acties die na 14 dagen na het ontdekken van de schade worden gedaan, voldoen in ieder geval niet aan deze inspanningseis.

Wilt u een claim indienen bij het Waarborgfonds maar weet u niet wat hiervoor nodig is? Ga naar www.waarborgfonds.nl en druk op “Indienen claim”. Binnen een paar minuten weet u of uw claim kans maakt om vergoed te worden.

Bron: Waarborgfonds Motorverkeer

Deel dit artikel via: