Is de uitkeringstermijn van uw bedrijfsschade nog toereikend?

Met een bedrijfsschadeverzekering bent u verzekerd van de continuïteit van uw bedrijf. Bijvoorbeeld als het bedrijf stil komt te liggen ten gevolge van brand, storm, waterschade, diefstal of een andere verzekerde oorzaak. Uw bedrijf heeft dan minder of geen inkomsten meer, terwijl de kosten gewoon doorlopen. Hierdoor daalt uw brutowinst. De meeste bedrijfsschadeverzekeringen hebben een uitkeringstermijn van 52 weken. Echter zijn er op dit moment een aantal ontwikkelingen waardoor een langere uitkeringstermijn in veel gevallen nodig is.

De uitkeringstermijn

De uitkeringstermijn is de maximale periode waarbinnen de uitkering plaatsvindt en vangt aan op het moment van de schade. We zien dat er vaak wordt gekozen voor 52 weken. In steeds meer gevallen is dit echter te kort, wat kan resulteren in een aanzienlijk verlies van inkomsten en zelfs faillissement van uw bedrijf.

Waarom is een langere uitkeringsduur tegenwoordig vaak noodzakelijk?

Op dit moment zijn er een aantal ontwikkelingen waardoor een langere uitkeringstermijn in veel gevallen nodig is. Denk hierbij aan:

  • Opnieuw aanvragen en verkrijgen van (bouw)vergunningen
  • Opruimen en bouwrijp maken van schade locatie
  • De zwaardere eisen aan nieuwbouw, zoals aan brandveiligheid, duurzaamheidseisen, PFAS of de wet milieubeheer
  • Lange levertijden van machines, inventaris en goederen
  • Herstel van ICT-systemen
  • Uitwijkmogelijkheden
  • Mate van afhankelijkheid van afnemers en leveranciers
  • Benodigde termijn om verloren marktaandeel terug te winnen

Is het verstandig om de uitkeringstermijn aan te passen?

De juiste uitkeringstermijn is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van uw bedrijf, de verwachte duur van het herstelproces na een gedekte gebeurtenis en de financiële draagkracht van uw bedrijf. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met uw verzekeraar of assurantietussenpersoon. Zij kunnen u adviseren over de juiste uitkeringstermijn voor uw specifieke situatie. Zelfs als bij afsluiten een termijn van 52 weken toereikend was kan dit nu veranderd zijn.

Advies over de juiste bedrijfsschadeverzekering voor uw bedrijf?

Omdat ieder bedrijf anders is, bieden wij advies afgestemd op uw situatie. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring zijn wij in staat u vakkundig te adviseren. Onze adviseur komt graag bij u langs om de risico’s te bespreken en te bekijken welke dekkingen het beste bij u passen. Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 10 30 of laat ons u terugbellen.

Deel dit artikel via: