Loop geen financieel risico door onderverzekering van uw bedrijfspand

Als eigenaar van een bedrijfspand is het belangrijk om te weten wat de werkelijke waarde van het pand is. Als bij schade blijkt dat de waarde hoger is dan op de polis staat, dan is er sprake van onderverzekering en krijgt u mogelijk niet het hele bedrag uitgekeerd. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor het bedrijf. Om onderverzekering te voorkomen is het van groot belang om het bedrijfspand regelmatig opnieuw te laten taxeren en de verzekerde som hierop aan te passen.

De basis voor schaderegeling bij schade aan uw (bedrijfs)pand is het verzekerde bedrag op uw polis. Voor panden geldt over het algemeen dat dit de herbouwwaarde betreft. Het begrip herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het pand op dezelfde plaats, met dezelfde bestemming, bouwaard en dakbedekking opnieuw te bouwen of te herstellen.

Als het pand getaxeerd is door een register taxateur verleent de verzekeraar, over het algemeen, garantie tegen onderverzekering. Mocht het verzekerde bedrag op de polis niet toereikend zijn na een schade, dan zal de verzekeraar bij een getaxeerd pand zich niet beroepen op een te laag verzekerd bedrag en daarmee komt u niet tekort bij een eventuele schade-uitkering om het pand nieuw te bouwen c.q. te herstellen.

Voorbeeld:

Uw pand is verzekerd voor € 300.000,-. Er treedt een (deel)schade op van € 120.000,-. De werkelijke herbouwwaarde zou € 400.000,- moeten zijn. Dan is het pand onderverzekerd. De schade-uitkering zou dan 3/4 x € 120.000,- = € 90.000,- zijn, waarbij u € 30.000 zelf dient te betalen.

Wanneer het pand getaxeerd is zal de verzekeraar het totale bedrag van € 120.000,- vergoeden.

Als in dit voorbeeld het pand total loss zou zijn, en het pand is niet getaxeerd, dan is de uitkering maximaal € 300.000,-. U zal dan zelf € 100.000,- dienen te financieren voor herbouw.

Laat uw bedrijfspand regelmatig taxeren om onderverzekering te voorkomen

Het is belangrijk om uw situatie en verzekeringen geregeld te laten controleren. Aan de hand van uw polis kijkt de adviseur of uw huidige verzekeringen nog up-to-date zijn en of u niet onderverzekerd bent. Wanneer er een waardestijging, verbouwing of uitbreiding van het bedrijfspand heeft plaatsgevonden is het verstandig om een taxatie of waardebepaling uit te laten voeren. Hoe lang de geldigheid van een taxatie als garantie tegen onderverzekering duurt, bepaalt de verzekeraar. Dit kan dus per verzekeraar verschillen.

Heeft u vragen over onderverzekeren of zou u graag een taxatie of waardebepaling laten uitvoeren? Neem dan contact op met uw adviseur. Bel 023 – 520 10 30 of stuur gerust een e-mail naar info@boval.nl. Wij denken graag met u mee!

Deel dit artikel via: