Subsidie voor emissieloze mobiele werktuigen en trucks in 2023

In 2023 is 60 miljoen euro beschikbaar voor de Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB). Met deze subsidie wordt de aanschaf van mobiele werktuigen met zero- en laagemissie gestimuleerd. De Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwen kunt u vanaf 9 mei 2023 om 9 uur aanvragen. Wilt u hier gebruik van maken? Wees er dan op tijd bij. In 2022 was de subsidiepot voor schoon bouwmaterieel al na 1 dag leeg.

Van de 60 miljoen euro die beschikbaar is gesteld, is 36 miljoen euro gereserveerd voor de aanschaf van materieel, 14 miljoen euro voor retrofit, 9 miljoen euro voor innovatie (experimenten) en 1 miljoen euro voor haalbaarheidsstudies.

Wat verandert er in 2023?

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de SEBB ten opzichte van 2022:

  • De berekening voor het bepalen van de meerkosten is aangepast. Het subsidiebedrag per kW elektrisch motorvermogen is verlaagd van € 800 naar € 700.
  • Ook maakt de overheid in 2023 gebruik van een aparte formule voor mobiele batterijpakketten. De meerkosten voor mobiele batterijpakketten berekent u als volgt: (B x kWh) – P. Waarbij B = € 275, P = € 6.000. U vermenigvuldigt de accucapaciteit met 275 en trekt daar 6.000 van af. Bijvoorbeeld: 100 kWh x 275 = 27.500. 27.500 – 6.000 = € 21.500 meerkosten.
  • Heeft een emissieloze bouwmachine verwisselbare accupakketten? Dan kunt u maximaal 2 verwisselbare accupakketten tot de meerkosten rekenen.
  • U kunt nu ook subsidie aanvragen voor de aankoop van een emissieloos bouwwerktuig vanaf 300 kW (totaal elektrisch motorvermogen). Het ingebouwde aggregaat moet nog wel een verbrandingsmotor hebben als noodvoorziening indien het netstroom niet werkt. De voorwaarde is dan wel dat verbrandingsmotor uitgaat bij beschikbaarheid batterij of netstroom. De data moet wel online in te zien zijn. De subsidie is alleen bedoeld voor de meerkosten van het bouwwerktuig, dus niet voor het noodaggregaat. Het subsidiepercentage wordt verlaagd met 10%.
  • Wilt u een elektrische aandrijfmotor met een brandstofcel of een niet-loodhoudend accupakket kopen voor een hulpfunctie, zoals een autolaadkraan? Dan krijg u in 2023 alleen subsidie als de hulpfunctie gemonteerd wordt op een voertuig met minimaal milieuklasse EuroVI.

SSEB Aanschaf en MIA 2023

Heeft u subsidie aangevraagd voor de aanschaf van een nieuwe bouwmachine? Dan komt u bijna altijd in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Vanaf 2023 trekt de overheid het vaste percentage Milieu-investeringaftrek van de investeringskosten van 11,25% standaard af van het SSEB-subsidiebedrag. Ook als u de MIA niet aanvraagt of hier niet voor in aanmerking komt.

Een aanvraag voor de MIA moet gedaan worden binnen 3 maanden na het definitief worden van de koop- of financial lease-overeenkomst.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verduidelijkt in een aantal rekenvoorbeelden de combinatie SSEB Aanschaf en MIA. Zie hier de rekenvoorbeelden.

Bron: Bouwmachines

Deel dit artikel via: