Jurisprudentie: Bedrijfsarts versus verzekeringsarts

Werkgevers en verzekerden moeten voor ogen blijven houden dat een bedrijfsarts een andere rol heeft dan een verzekeringsarts. De verzekeringsarts hoeft bij de WIA-beoordeling het oordeel van de bedrijfsarts dus niet over te nemen.

Een bedrijfsarts heeft een andere rol dan een verzekeringsarts van het UWV. De bedrijfsarts is er in de meeste gevallen voor de verzuimbegeleiding van een zieke werknemer. De verzekeringsarts beoordeelt daarentegen wat de beperkingen van de verzekerde zijn in het kader van de WIA-beoordeling. De arbeidsdeskundige van het UWV zal op basis van deze beperkingen vervolgens beoordelen of er sprake is van arbeidsongeschiktheid (lees: voldoende loonverlies om voor een WIA-uitkering in aanmerking te komen).

Dit verschil in beoordeling wordt door werknemers (en ook werkgevers) wel eens vergeten: die varen vaak blind op de beoordeling van de bedrijfsarts en menen dan ook dat de beoordeling van de bedrijfsarts één op één door de verzekeringsarts van het UWV bij de WIA-beoordeling overgenomen moet worden. Straks kan wel het oordeel van de bedrijfsarts leidend worden bij de RIV-toets.

Urenbeperking of niet?

In deze zaak van de Centrale Raad van Beroep van 28 september 2022 meende een werknemer dat de urenbeperking die door de bedrijfsarts was vastgesteld, ook door de verzekeringsarts overgenomen moest worden. De bedrijfsarts had namelijk een urenbeperking vastgesteld van 10 uur per week en 2 uur per dag, maar de verzekeringsarts vond mevrouw belastbaar voor 8 uur per dag en 40 uur per week. Dit verschil in beoordeling kan volgens de werkneemster niet enkel door de verschillende beoordelingskaders komen.

Wat vindt de Raad?

De Raad oordeelt dat de bedrijfsarts beperkingen vaststelt in het kader van re-integratie. Dat is een ander soort beoordeling, met een ander doel dan de beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid in het kader van de Wet WIA. Volgens het UWV heeft de verzekeringsarts voldoende overtuigend onderbouwd waarom geen urenbeperking aangekomen dient te worden in het geval van werkneemster. Ik kan mij voorstellen dat een dusdanig groot verschil in beoordeling voor werkneemster onbegrijpelijk is, maar de beoordelingen dienen nou eenmaal een ander doel (aldus de Raad).

Er zijn dus verschillende beoordelingskaders voor de verzekeringsarts en de bedrijfsarts. Voor werknemers geven vergaande beperkingen geduid door de bedrijfsarts geen garantie op dezelfde geduide beperkingen door de verzekeringsarts in het kader van de WIA-beoordeling.

Bron: VeReFi

Deel dit artikel via: