Diefstal voertuigen afgelopen halfjaar fors gestegen

Afgelopen halfjaar is het aantal diefstallen van voertuigen fors gestegen. Zo zijn 13% meer personenvoertuigen en 32% meer lichte bedrijfswagens gestolen. Dit is de grootste stijging in meer dan 20 jaar. Vooral oudere voertuigen van 3 tot 5 jaar zijn erg populair.

Keyless-entry en alarmsysteem

Dat vooral oudere voertuigen de dupe zijn, komt volgens het Landelijk Informatie- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) doordat deze voertuigen geen extra alarmsysteem hebben. Ook blijkt dat voertuigen met keyless-entry nog steeds makkelijk te kraken zijn. Met een apparaat kunnen dieven het signaal van de sleutel opvangen en kopiëren. Het is daarom van belang om de sleutel minimaal 6 meter van uw auto te leggen of een beschermhoes te gebruiken. Echter is een extra CCV-goedgekeurd alarm in combinatie met het uitschakelen van keyless-entry de beste maatregel.

Meest gestolen merken

Voor het eerst is Toyota het meest gestolen merk bij personenvoertuigen, waarbij er een stijging van 104% is ten opzichte van vorig jaar. Ook Mazda (+39%), Peugeot (+31%) en Opel (+29) kennen een forste toename in het aantal diefstallen.
Bekijk het uitgebreide rapport van het LIV met statistieken van voertuigdiefstal van januari t/m juni 2022.

Bron: RDW

Deel dit artikel via: