Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 1 januari 2023

De invoering van de nieuwe Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn uitgesteld tot 1 januari 2023. Minister Hugo de Jonge heeft dit recent bekendgemaakt aan de Eerste en Tweede Kamer.

Snelheid, eenvoud en ruimte voor initiatief

De Omgevingswet is een bundeling van verschillende regelingen en wetten die betrekking hebben op ruimtelijke ordening. Op deze manier geldt er één wet met één digitaal loket waarbij particulieren en bedrijven eenvoudig een vergunning kunnen aanvragen. Binnen de kernwaarden van de Omgevingswet staan snelheid, eenvoud en ruimte voor initiatief centraal.

Wat betekent dit voor u?

De Omgevingswet moet zorgen voor duidelijkheid en efficiëntie. Door deze wetten en regels worden er duurzame fysieke leefomgevingen gecreëerd. Met de nieuwe Omgevingswet zijn er verschillende doelen opgesteld.

  • Verhogen gebruiksgemak
    Door wetten en regels onder één wet samen te voegen wordt het voor u inzichtelijker, voorspelbaarder en gebruiksvriendelijker. Zo wordt het gebruiksgemak van het omgevingsrecht verhoogd en krijgt u extra duidelijkheid.
  • Stimuleren integrale benadering
    De Omgevingswet stimuleert op deze manier een integrale aanpak tussen verschillende partijen. Hierdoor ontstaat er een betere afstemming tussen de verschillende sectoren. Met als voordeel dat er processen sneller verlopen en transparanter worden.
  • Processen versnellen en verbeteren
    De termijnen voor besluitvorming van overheden is straks korter. Zo is de beslistermijn rondom vergunningverlening verkleind. U hoeft nu niet meer maximaal 26 weken te wachten op een vergunning maar maximaal 8 weken.

Werkt u al volgens de Omgevingswet?

De gemeente Ommen heeft als één van de eerste gemeentes in Nederland een gemeentelijk omgevingsplan waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Behalve Ommen zijn er steeds meer bedrijven die al conform de nieuwe Omgevingswet werken. Zo laat de gemeente Almere toekomstige bewoners hun stuk grond of kavel ontwikkelen. De bewoners krijgen niet alleen invloed op de invulling hiervan maar ook op wegen, fietspaden en andere openbare ruimtes.

Vragen over de Omgevingswet

Heeft u vragen over de inhoud van de Omgevingswet of wilt u bezwaar maken tegen een (niet) verleende vergunning? Stel uw vragen aan onze juridische partner Frontyr. Zij kunnen u adviseren en namens uw onderneming optreden bij eventuele bezwaarprocedure.

Deel dit artikel via: