Dag van de ondernemer: Interview met Jaap Eringa

19 november is het de dag van de ondernemer. In het licht van deze dag is Jaap Eringa, directielid van Boval, geïnterviewd over ondernemerschap. Hij vertelt wat in zijn ogen ondernemerschap is en hoe ondernemerschap een rol heeft gespeeld in zijn leven.

 

Wat is ondernemerschap?

“Dat is een heel breed begrip. De essentie van ondernemerschap is ‘van niets, iets maken’. En dat is het grote verschil tussen gewoon je werk doen en ondernemerschap”. Ondernemerschap speelt een grote rol in het leven van Jaap. Zijn vader had een eigen keukenzaak en Jaap werkte vanaf zijn 14e tot zijn 26e voor zijn vader. “Daarna ben ik aan de slag gegaan bij een verzekeringsmaatschappij. Hier kwam ik er al vrij snel achter dat ik niet op mijn plek zat. Dat ik werd beperkt”. Jaap is daarna als 50% aandeelhouder ingestapt bij Boval.

“Ondernemerschap is vrijheid”

Als je Jaap vraagt wat hij mooi vindt aan ondernemen is dat de vrijheid. “Deze vrijheid komt met een enorm gevoel van verantwoordelijkheid. Hierdoor werk je veel harder dan je eigenlijk zou moeten, maar je doet wel wat je zelf heel leuk vindt. Je mag het zelf bepalen en in vrijheid beslissen.” Boval is mede onder leiding van Jaap uitgegroeid van een kleine onderneming tot een miljoenenbedrijf. Jaap: “Het feit dat je actief bent in de markt maakt automatisch dat er kansen voorbij komen. Deze kansen beoordeel je vervolgens op gevoel, en daarna ga je ze met verstand onderbouwen. Denk niet aan vandaag, maar over 5 of 10 jaar, waar moet je dan staan als bedrijf?”

Als je niet mee verandert, dan besta je niet meer”

Eringa verwacht dat de komende 10 jaar vooral zal draaien om het meegaan met de huidige veranderingen in de markt. “Termen als ‘Groen’ en ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ (MVO) bestaan misschien al dertig jaar, maar ik denk dat dit de komende 10 jaar in een stroomversnelling zal raken. Dat geldt voor alle sectoren. Je moet mee met veranderingen, anders besta je over 10 jaar niet meer.”

Bekijk bovenstaand filmpje voor het hele interview.

 

Vragen naar aanleiding van dit interview?

Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

 

Deel dit artikel via: