Prijzen bouwmaterialen blijven tot midden 2022 hoog

Het afgelopen jaar zijn de prijzen van bouwmaterialen, zoals hout, plastic en staal, fors gestegen. Blijft dit aanhouden en wat is de impact op de inflatie?

Door weinig bevoorrading, als gevolg van de coronacrisis, nam het aanbod aan bouwmateriaal af. Door veel vraag en weinig aanbod namen de tekorten toe en stegen de prijzen van bouwmaterialen. Sinds de afgelopen weken zijn de prijzen van bepaalde grondstoffen waaronder hout en metalen enigszins licht gedaald. Deze daling is voor zover nog niet terug te vinden in de productieprijzen. De prijzen voor staal, beton en cement zijn niet gedaald.

Door lage voorraden blijven prijzen in 2022 hoog

Door die stijging van de grondstoffenprijzen kwamen de winstmarges van de bouwondernemingen in de knel en kwamen de marges onder druk te staan. De verwachting is dat door de lage voorraden de prijzen tot in 2022 hoog blijven, met name in de eerste maanden van 2022. Denk hierbij onder andere aan de prijzen voor staal, beton en cement.

Voorraad bouwmaterialen laag

Gezien de geschiedenis reageren de verkoopprijzen van bouwmaterialen zoals beton, bakstenen en cement op veranderingen in de inschatting van hun voorraden met een vertraging van ongeveer zes tot negen maanden. Momenteel ervaren producenten nog steeds geen stijging van de voorraden van deze bouwmaterialen. Daarom is de verwachting dat de hoge prijzen tot de zomer van 2022 zal aanhouden. Voor hout en staal zal dit tot begin 2022 aanhouden.

Stijging inflatie goederenprijzen

De verwachting is dat de inflatie van de goederenprijzen in de eerstkomende maanden zal stijgen. Wel wordt er verwacht dat het effect van de tekorten in de loop van 2022 zal verminderen omdat de impact van de tekorten op de inflatie doorgaans slechts tijdelijk is.

Sluit uw verzekering nog aan bij uw (nieuwe) situatie?

Juist bij de aanschaf van een nieuwe loods of bedrijfspand wilt u niet voor onverwachte situaties komen te staan. Daarom is het belangrijk om goed te kijken welke verzekering bij u past. Welke dekkingen sluiten aan bij uw huidige situatie?

Bedenk vooraf welke situaties zich kunnen voordoen en welke gevolgen dit met zich meebrengen voor de continuïteit van uw bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brand of inbraak. Hoeveel kost het om het gebouw te herbouwen? Daarnaast is het belangrijk om na te denken wat er gebeurt als uw bedrijf tijdelijk stil ligt. Nemen uw inkomsten direct af? Welke vaste lasten zoals personeelskosten, huur en elektriciteit lopen door? De Bedrijfsschadeverzekering dicht dit gat tussen uw doorlopende vaste lasten en uw verminderde inkomsten.

Laat u adviseren over de Bedrijfsschadeverzekering

Met de Bedrijfsschadeverzekering worden de doorlopende vaste lasten en de misgelopen nettowinst als gevolg van een gedekte gebeurtenis aan uw bedrijfsgebouw, inventaris of goederen vergoed.

Een Bedrijfsschadeverzekering is bijna altijd maatwerk, dus laat u zich goed adviseren door onze adviseurs over de mogelijkheden voor uw bedrijf. U kunt dit doen door telefonisch contact op te nemen met 023 – 520 10 30 of het contactformulier in te vullen.

Bron:ING

Deel dit artikel via: