Hoge gasprijs raakt ook de bouwsector

De prijzen van gas en elektriciteit zijn op dit moment op recordhoogte. Hierdoor komt de productie van bepaalde producten in gevaar en dit raakt de bouwsector. De prijs van gas is dit jaar zelfs vervijfvoudigd. Omdat veel elektriciteit met name van gascentrales komt, stijgt de elektriciteitsprijs direct mee en komen grote fabrikanten in gevaar.

Productie afname grote bedrijven

In de coronapandemie daalde de prijs van gas doordat veel bedrijven de productie verlaagden of zelfs stopten. Dit jaar herstelde de prijs zich door de snelle economische groei. Ondernemers in de bouw ervaren nu ook problemen door de productie afname van grote bedrijven. Met name de bedrijven met grote fabrieken die veel energie verbruiken kampen nu met dit probleem. Zij maken vaak gebruik van variabele tarieven, omdat het vastzetten van tarieven in de regel duurder is. Voor zover grootverbruikers de tarieven wel hebben vastgezet, is dat vaak voor slechts enkele maanden. Verschillende grote en kleine bedrijven bouwen nu al hun productie af of produceren op andere tijden.

Getroffen branches door hogere energiekosten

Een groot aantal branches voelt nu al de nadelen van de hogere energietarieven. Naast de glastuinbouw, de bouwmaterialenindustie, de zware industrie en de voedingsmiddelenindustrie raakt het ook de branche van sloopbedrijven en grondwerk.

Afzetprijzen verhogen

Om rode cijfers te voorkomen zullen ondernemers in deze branches de afzetprijzen moeten verhogen. In hoeverre dat mogelijk is moeilijk. Dit hangt mede af van concurrentie, contracten met leveranciers en prijselasticiteit van de vraag naar het specifieke product. Waarschijnlijk worden de hoge kosten binnen de bouwmaterialenindustrie doorberekend aan de afnemers. Voorheen werd dit ook al doorberekend in de bouwmaterialen omdat de prijzen van bouwgrondstoffen door andere oorzaken al langer hard steeg.

Verwachting voor 2022

De verwachting is dat in 2022 bedrijven alsnog te maken krijgen met hogere prijzen voor gas en energie. In veel branches kunnen de fors gestegen tarieven de winst wegvagen.

Duurzame investeringen

Ondernemers die hebben geïnvesteerd in zijn minder gevoelig voor stijgende energiekosten en de prijsschommelingen. Zonnepanelen op het bedrijventerrein, de bouwmaterialenfabriek en klimaatneutrale loodsen of distributiecentra zijn daar voorbeelden van.

Lease uw zonnepalen via Boval

Wij helpen ondernemers graag mee bij verduurzamen. Denkt u ook na over het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfsgebouw? Maak dan gebruik van onze service en lease uw zonnepanelen. Zo hoeft u geen grote investering te doen en werken we samen aan duurzaam ondernemen.

Door uw zonnepanelen financieel te leasen, heeft u geen grote inbreuk op uw liquiditeit. U kunt naast uw zonnepanelen ook omvormers en aanverwante hardware leasen, waarbij de installatiekosten kunnen worden meegefinancierd (tot maximaal 20% van het investeringsbedrag). Tevens bieden wij een maximale looptijd van 120 maanden.
Vraag naar onze mogelijkheden

Gaat u ook voor duurzaam ondernemen?

Wij helpen u graag met verduurzamen. Neem gerust contact op via 023 – 520 1030 of maak een vrijblijvende afspraak. Samen aan de slag met duurzaamheid.

Bron: ABN AMRO & Cobouw

Deel dit artikel via: