Registreer vóór 1 januari 2022 uw (land)bouwvoertuig

Vanaf 1 januari 2022 mogen rijdende werktuigen (MMBS), trekkers en getrokken materieel alleen nog maar de openbare weg op als ze zijn geregistreerd. Met de juiste gegevens kunt u gemakkelijk en snel online registreren. Registreert u uw voertuig na 1 januari 2022? Dan moet de RDW het voertuig keuren. Dit brengt hogere kosten met zich mee dan alleen de 18 euro voor het online registeren. Voor een keuring betaalt u vanaf 1 januari minimaal 140 euro. Daarom adviseren wij u om dit dit jaar nog uw registratie te regelen.

Welk (land)bouwvoertuig heeft u?

Weet u niet precies in welke categorie uw voertuig valt? Met de keuzehulp van de RDW komt u daar snel achter. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uw voertuig misschien is vrijgesteld van registratieplicht. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op fruittreintjes of zitmaaiers.

Waar moet u op letten?

Voor het registeren van uw (land)bouwvoertuig heeft u in de meeste gevallen de volgende gegevens nodig:

  • Voertuigidentificatienummer (VIN) / chassisnummer
  • Voertuigcategorie (gebruik de keuzehulp van het RDW)
  • Merk
  • Handelsbenaming (bijvoorbeeld het typenummer op de motorkap)
  • Type (wijkt soms af van de handelsbenaming)
  • Bouwjaar
  • Maximumconstructiesnelheid

Let op! U heeft ook een foto nodig van het typeplaatje van het voertuig of het Voertuigidentificatienummer (VIN). Voorheen was het voldoende om het nummer bij de hand te hebben, maar vanwege onjuistheden moet dit sinds 21 juni 2021 een foto zijn.

Hoe werkt de kentekenregistratie?

Via de RDW kunt u uw landbouwvoertuig registeren. U kunt inloggen met uw DigiD of E-herkenning. Na de registratie stuurt de RDW een bevestigingsmail. Heeft de RDW uw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvangt u binnen 20 werkdagen het kentekenbewijs en een werkdag later de tenaamstellingscode.

Heeft u het kentekenbewijs ontvangen? Dan hoeft u nog maar twee dingen te doen:

  • Vraag – met de ontvangen informatie op het kentekenbewijs – een kenteken aan bij een RDW-erkende kentekenplatenfabrikant.
  • Als u het kenteken heeft ontvangen, is het voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. Geef daarom het kentekennummer, de meldcode en de data tenaamstelling zo snel mogelijk door aan ons.

Stuur eenvoudig uw registratie door

Geef uw registratie eenvoudig door via dit formulier. Vul het formulier in en stuur het door naar reactie@boval.nl. Na ontvangst van het formulier nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Deel dit artikel via: