Wees cybercriminelen altijd een stap voor

De laatste weken worden veel bedrijven getroffen door ransomware-aanvallen. Niet alleen grote bedrijven, maar ook kleine bedrijven zijn kwetsbaar. Bescherm uw bedrijf tegen deze schadelijke software. Wij bieden u vijf praktische tips waarmee u als ondernemer cybercriminelen een stap voor blijft.

Ransomware is schadelijke software die computers, bestanden en data gijzelt. Veel cybercriminelen blokkeren of versleutelen computers, bestanden en in sommige gevallen zelfs hele netwerken. Pas wanneer er losgeld wordt betaald, worden gegevens weer vrijgegeven. Daarnaast waarschuwen experts dat er dubbele versleuteling in de toekomst gaat plaatsvinden, waarbij data niet 1 keer, maar 2 keer wordt versleuteld.

Maak gebruik van een goed antivirusprogramma tegen cybercrime
Een goede antivirusscanner herkent ransomware. Schaf daarom altijd een degelijk antivirusprogramma aan. Bijna een kwart van de Nederlandse bedrijven die in 2020 werd aangevallen, wist de aanval te voorkomen voordat er bestanden waren versleuteld.

Investeer en controleer regelmatig uw back-ups
Wilt u uw gegevens goed beveiligen en niet kwijtraken? Zorg voor back-ups. Circa 60% van de aangevallen organisaties wereldwijd kreeg de data terug via back-ups.

Update regelmatig uw software
Voorkom zwakke plekken in uw software door uw systeem continu te updaten. Zorg dat kwetsbare plekken tijdig worden aangepakt.

Blijf opletten en waakzaam bij mails
De meeste randsomware komen binnen via mensen. Door een simpele klik op een link of het openen van een bijlage van een e-mail kan er al gelijk een probleem ontstaan. Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn en bij twijfel de e-mail niet openen.

Wilt u cybercrime melden?
U kunt een melding maken via de website van de Rijksoverheid.

Sluit een cybercrimeverzekering af
De klassieke verzekeringen schieten voor dit risico te kort. Speciaal daarom is de Cybercrime Verzekering ontwikkeld. Deze verzekering dekt de financiële schade die u oploopt wanneer uw bedrijf slachtoffer is geworden door een cyberaanval.

Persoonlijk advies
Omdat elk bedrijf anders is, bieden wij maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche zijn wij in staat u vakkundig te adviseren. Onze adviseurs komen graag bij u langs om de risico’s te bespreken en te bekijken welke dekkingen het beste bij uw situatie passen.

Benieuwd wat Boval voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Wij rijden graag bij u langs!

Deel dit artikel via: