Wees goed verzekerd als aannemer bij lastige kwesties

Als aannemer krijgt u vaak tijdens werkzaamheden te maken met veelvoorkomende schades, zoals schade aan auto’s of woningen. Maar u heeft ook lastige kwesties. Zo kunt u als aannemer tijdens het maaien van een sloot een kabel raken. Ongelukkig, jazeker! Maar bent u dan ook verantwoordelijk en moet u de schade vergoeden? Dit soort kwesties kunnen zowel qua kosten als zorgen hoog oplopen. Bekijk daarom de zakelijke verzekeringen van Boval.

Bij het slootmaaien gaat het om het afknippen van riet in sloten en de verwijdering ervan. Dit gaat dikwijls met een maaikorf in combinatie met een tractor die langs de sloot rijdt. Op deze manier wordt het riet en de waterplanten geknipt en kan de doorstroming van de sloot blijven plaatsvinden. Stel dat u de aannemer bent die een kabel raakt. Door netwerkbeheerders worden er soms zaken conform deze aangespannen, waarbij zij aangeven dat er geen voorzorgsmaatregelen (gerelateerd aan art. 2 van de WIBON en de Richtlijn zorgvuldig graafproces) zijn getroffen door aannemers. Dit zijn zaken die voor u onverwachts gebeuren en waar u als aannemer vaak niet aan denkt. U heeft wel genoeg andere zaken op de bouwlocatie waarmee u rekening dient te houden. 

Maar goed, hoe zit het dan precies?
De WIBON biedt een wettelijke basis voor de verplichting van de grondroerder om zorgvuldig te werk te gaan bij de uitvoering van graafwerkzaamheden. Zo dient u voor de werkzaamheden een graafmelding doen en dient de ligging van een net te worden gelokaliseerd. Er dient verder door de grondroerder zorgvuldig te worden gegraven. Wat dit precies inhoudt, is uitgewerkt in de Richtlijn zorgvuldig graafproces.

Rechtbanken volgen deze definities uit de Richtlijn en concluderen ook terecht dat het maaien van een sloot, waarbij niet wordt gebaggerd, niet kan worden aangemerkt als het beroeren van de grond. Slootmaaien valt daarom niet onder de werking van de WIBON en de Richtlijn. De aard van de werkzaamheden is namelijk dat bij het maaien het riet net onder de waterlijn wordt afgeknipt en de ondergrond niet wordt geraakt. Daarnaast is een maaikorf niet geschikt om de bodem van de sloot uit te diepen. Mocht dit wel het geval zijn dan kunt u erop rekenen dat de maaikort stuk gaat. Een slootmaaier hoeft geen rekening te houden dat zich op de wateroppervlakte, dan wel direct daaronder, een kabel of een leiding bevindt.

Neem uw zakelijke verzekeringen onder de loep
Wel moet u natuurlijk zo zorgvuldig mogelijk de werkzaamheden als slootmaaier uitvoeren. Omdat bij het slootmaaien uitgegaan wordt van maaiwerkzaamheden en geen graafwerkzaamheden, bent u niet verplicht om een KLIC-melding te maken. Daarnaast is het altijd raadzaam uw zakelijke verzekeringen goed af te sluiten. Dan kunt u op soortgelijke gebeurtenissen altijd terugvallen op uw verzekering. Want er zijn genoeg zaken waarbij schade kan ontstaan.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
Uiteraard is elk bedrijf anders. Daarom bieden wij advies op maat. Wilt u meer informatie over onze zakelijke verzekeringen? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs. Bel 023 – 520 10 30 of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Loopt u nu met een lastige kwestie?
Neem voor juridisch advies contact op met onze partner Frontyr. De ervaren juristen van Frontyr hebben ervaring op verschillende rechtsgebieden en bieden deskundige ondersteuning.

Deel dit artikel via: