Medewerker arbeidsongeschikt door een roekeloze actie, wat nu?

Stel, uw medewerker belt op om te vertellen dat hij zijn hand is verloren bij het afsteken van illegaal vuurwerk. Door het verlies van zijn hand is hij arbeidsongeschikt en kan dus niet komen werken. Bent u dan als werkgever verplicht het loon door te betalen van uw werknemer? Het afsteken van illegaal vuurwerk is immers een domme actie.

Het is geen gekke gedachte dat een werkgever niet voor het roekeloze gedrag van zijn werknemer wil opdraaien. Wanneer iemand bewust het gevaar opzoekt en daarmee het risico oploopt zichzelf ernstige schade toe te brengen, is het voor de werkgever nog eens extra vervelend als hij voor de gevolgschade, in dit geval loondoorbetaling, moet opdraaien. Maar volgens de wet dient een werkgever het salaris van een zieke werknemer door te betalen, tenzij de ziekte is veroorzaakt door opzet. Maar is er bij het afsteken van illegaal vuurwerk sprake van opzet?

Hoe kijkt de rechter hiernaar?

Illegaal vuurwerk afsteken, buiten de piste skiën, het beoefenen van blessuregevoelige sporten, zijn dit acties waarbij er sprake is van opzet? Volgens de rechter is er niet snel sprake van opzet. Dat is ook iets waar veel arbeidsrechtadvocaten en werkgevers al jaren tegenaan lopen. Hoewel je zelf kan vinden dat een ongeluk volledig aan de werknemer te wijten valt, is juridisch gezien ziekte of letsel bijna nooit opzettelijk veroorzaakt.

Verzekeren

Gelukkig bestaat er voor werkgevers wel een ziekteverzuimverzekering die zij kunnen afsluiten om de kosten tot op zekere hoogte te kunnen dekken. De verzekeraar betaalt dan de uitbetaling van een zieke werknemer.

Het inkomenspakket

Boval heeft een uniek concept gericht op het voorkomen van verzuim; het inkomenspakket. Vanaf de eerste ziekmelding tot en met het afronden van re-integratiedossiers, het is allemaal voor u geregeld. Het pakket is modulair opgebouwd en kan precies naar uw wensen en behoeften worden ingericht.

Meer informatie?

Lees hier meer over het inkomenspakket of maak een afspraak met een van onze adviseurs.

 

Afspraak maken


Lees het vorige artikel: Slecht weer op komst, voorkom schade

Bron: AD

Deel dit artikel via: