Nieuwe cyberrisico’s in 2022

Steeds meer bedrijven worden slachtoffer van cybercrime. Met name MKB-bedrijven hebben kwetsbaarheden binnen de softwarebeveiliging. Daarnaast is de verwachting dat er verschillende cyberrisico’s zich voordoen dit jaar. Investeer daarom in een goed cyberbeleid en sluit altijd een Cybercrime verzekering af. Met de Cybercrime verzekering van Boval kunt u met een gerust hart zaken blijven doen.

Toekomstige cyberrisico’s 

Naast het gijzelen van software zijn er meer toekomstige cyberrisico’s die zich komend jaar aandienen. Recent heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie een toekomstverkenning gedeeld over het cyberdomein in 2022. Er zijn vier toekomstscenario’s ontwikkeld voor 2022. Allereerst spreken zij over ‘Block Power’. Dit is een scenario waarbij er sprake is van verschuivende machtsverhoudingen door cybercrime op zowel economisch, politiek en maatschappelijk niveau. Tevens is er in deze situatie sprake van maatschappelijke spanning tussen burgers en tussen burgers en de overheid. Daarnaast heb je het scenario waarbij registratiesystemen kunnen worden getroffen door een cyberaanval met als doel om de samenleving langzaam maar zeker te ontwrichten. Deze situatie wordt de ‘Bit Bang’ genoemd.

Er wordt ook geschreven over de ‘Splitting Society’. Onze samenleving is hyperconnect (iedereen staat met elkaar wereldwijd in verbinding) en dat zorgt voor een flinke groei aan nieuwe hightechindustrie. Een grote groep digibeten kan de vergaande digitalisering niet meer aan, waardoor er wordt verwacht dat er zelfs protestbewegingen komen. Hierdoor ontstaat er een spanningsboog tussen veiligheid en onveiligheid. Daarnaast wordt er verwacht dat er door de cyberaanvallen een toenemende vraag naar standaarden komt om individuen en collectieven te beveiligen. Dat wordt ‘Safe Haven’ genoemd. Steeds vaker doen zich scenario’s voor met betrekking tot bovenstaande cyberrisico’s. Zo ontstonden op verschillende plekken wereldwijd verkeersinfarcten die economische schade met zich mee bracht.

Gerichte cyberaanvallen op bedrijven die ‘interessant zijn’

Vaak denken bedrijven dat zij niet interessant zijn voor een hacker. Toch worden verschillende bedrijven slachtoffer van gerichte cyberaanvallen omdat de partijen waarmee zij zaken doen interessant kunnen zijn voor hackers. Verschillende sectoren, waaronder de bouwsector, hebben hiermee te maken.

Een cyberbeleid zorgt voor duidelijkheid

Binnen veel bedrijven is er geen beleid op het gebied van cybersecurity en vaak weten medewerkers niet precies wat er van hen wordt verwacht. Zorg daarom ervoor dat zij vanaf het begin hierin worden betrokken. Ontvangen zij bijvoorbeeld bij indiensttreding de benodigde informatie over informatiebeveiliging?

Laat onze juridische samenwerkingspartner Frontyr een cyberprotocol voor u opstellen. Hiermee worden uw werknemers ingelicht over cyberrisico’s en bestaat binnen uw bedrijf een duidelijk protocol over hoe moet worden gehandeld als u onverhoopt toch het slachtoffer bent geworden van een cyberaanval.

Naast het hebben van een adequaat cyberprotocol is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van alle apparatuur en software die aan het netwerk van het bedrijf is gekoppeld. Denk hierbij ook aan het wijzigen van standaardwachtwoorden en zorg ervoor dat alle updates tijdig worden uitgevoerd.

Cloudapplicaties vaak onveilig

Dikwijls komt het voor dat cloudapplicaties niet goed zijn beveiligd. Ga hierbij goed na wie geautoriseerd is, welke controles er zijn en hoe de back-up wordt geregeld? Zeer belangrijk is om na te gaan hoe de leverancier zelf is beveiligd. Zijn er bijvoorbeeld ook back-ups en recovery geregeld?

De cybercrime verzekering voor ondernemers

De Cybercrime verzekering van Boval dekt de financiële schade bij een cyberaanval. Onze adviseur komt graag bij u langs om de risico’s door te nemen en te bekijken welke dekkingen het beste bij uw situatie past. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs via 023 520 1030 of stuur gerust een e-mail.

Deel dit artikel via: