Wees op tijd met het verlengen van het vrachtwagenrijbewijs

Transportbedrijven opgelet: zorg dat uw chauffeurs tijdig hun vrachtwagenrijbewijs verlengen. Het CBR heeft problemen met het tijdig verwerken van gezondheidsverklaringen. Daarom is het van belang dat chauffeurs ruim op tijd de verlenging van hun vrachtwagenrijbewijs regelen. Wanneer dit niet gebeurt, verloopt het rijbewijs en mag de chauffeur zijn werk niet meer uitvoeren, ook kunnen verzekeraars geen dekking bieden.

Verlenging van het vrachtwagenrijbewijs

Na vijf jaar verloopt het vrachtwagenrijbewijs. Vier maanden daarvoor stuurt het CBR een brief met daarin de mededeling dat de verlenging moet worden aangevraagd. Door de problemen bij het CBR is het aan te raden om gelijk in actie te komen. Het komt regelmatig voor dat onze adviseurs transportbedrijven bezoeken waarbij een chauffeur niet op tijd zijn chauffeursrijbewijs heeft verlengd en nu zonder geldig rijbewijs zit. Het is daarom raadzaam om de verloopdatum van de rijbewijzen van uw chauffeurs te bewaken en daar tijdig actie op te ondernemen. Zo wordt het risico dat een chauffeur niet meer inzetbaar is door een verlopen rijbewijs beperkt.

Na een keuring bij een medisch specialist, duurt de verwerking van de Gezondheidsverklaring vaak langer. Hier dient rekening mee gehouden te worden. Wanneer een chauffeur verwacht een medisch specialist te bezoeken, is het advies om zes maanden van te voren de procedure in gang te zetten.

De gevolgen van het niet tijdig aanvragen

Het niet tijdig laten verlengen van het vrachtwagenrijbewijs kan er voor zorgen dat het rijbewijs verloopt en de chauffeur niet meer zijn werk mag uitvoeren. Daarnaast geven verschillende verzekeraars aan dat zij geen dekking willen bieden wanneer het rijbewijs is verlopen.

 


Maak een afspraak met onze adviseur

Afspraak maken


Lees het vorige artikel: Ongelukken door onjuiste bandenspanning 

 

Deel dit artikel via: