Kabel- en leidingschade en de aansprakelijkheid daarvan

Wanneer u begint met graafwerkzaamheden en de liggingsgegevens van de kabels en leidingen hebt gezien, kunt u alsnog voor verrassingen komen te staan. Het komt regelmatig voor dat de liggingsgegevens van de netbeheerder niet kloppen, waardoor er kabel- en leidingschade ontstaat. Maar wie is er op zo’n moment aansprakelijk voor de gemaakte schade? Is dat de netbeheerder die verkeerde liggingsgegevens heeft afgegeven of de aannemer die tijdens het graven schade heeft gemaakt aan de kabels en leidingen?

Uit de liggingsgegevens is door middel van de coördinaten te herleiden waar de verbindingen (kabels) van het elektriciteitsnet liggen. Aan de hand van deze gegevens weet een aannemer waar hij wel en niet kan graven, om zo kabel- en leidingschades te voorkomen. Maar uit de praktijk blijkt dat deze gegevens niet altijd kloppen. Ondanks dat de aannemer dan voorzichtig te werk gaat, is de kans op schade aanzienlijk groter.

WIBON

Om graafschades terug te dringen is de WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) in het leven geroepen. Netbeheerders zijn verplicht om beter toe te zien op de registratie van wijzigingen en hier meldingen van te maken. Ondanks deze verplichting kunnen zij niet aansprakelijk worden gesteld voor de beschadiging van kabels of leidingen.

Dat blijkt maar weer uit een arrest van het Hof Den Haag van 7 april 2020. Een aannemer stelde een netbeheerder aansprakelijk voor de stagnatieschade die hij zelf had veroorzaakt door schade aan twee laagspanningskabels. De aannemer legde, ondanks de zelf veroorzaakte schade, de schuld bij de verkeerde liggingsgegevens. Tevens had de aannemer voorafgaand nog geprobeerd om de kabels zelf te lokaliseren, hierin slaagde hij echter niet. De vordering wordt door zowel de rechtbank als het hof afgewezen. Zij vinden dat de aannemer een resultaatsverplichting had om er zeker van te zijn dat er geen laagspanningskabels in het graafgebied aanwezig waren.

Voorkom kabel- en leidingschade

Voordat grondroerders beginnen met graafwerkzaamheden zijn zij verplicht een KLIC-melding te doen. Een KLIC-melding wordt gedaan bij het Kadaster. Hier leveren kabeleigenaren en netwerkbeheerders informatie aan over ondergrondse kabels en leidingen. Doordat deze informatie in het Kadaster vermeld staat en grondroerders verplicht zijn om een KLIC-melding te doen, kan deze uitwisseling van informatie helpen bij het voorkomen van schades.

Verzekeringsoplossingen

Naast deze preventieve maatregelen is het belangrijk dat bedrijven bewust zijn van de verzekeringsoplossingen. Mocht het onverhoopt toch fout gaan, dan kan de gedupeerde partij de schade verhalen op de juiste verzekering. Heeft u vragen over de aansprakelijkheid van kabel- en leidingschade en wilt u weten of u goed verzekerd bent? Onze verzekeringsadviseurs zijn hierin gespecialiseerd. Zij kunnen u voorzien van het juiste advies en de daarbij behorende verzekeringen. Onze adviseurs komen graag langs om uw situatie te bespreken en een passende oplossing te bieden.


Maak een afspraak met onze adviseur

Afspraak maken


Lees het vorige artikel: Risico’s door de coronamaatregelen

Deel dit artikel via: