Zelfstandig of werknemer? Hoge Raad schept duidelijkheid

Op 21 februari 2025 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan in de zaak tussen Uber en vakbond FNV. FNV vindt dat Uber-chauffeurs gewone werknemers zijn. Daarom moeten ze volgens FNV vallen onder de Taxi-CAO. Uber denkt daar anders over. Zij zeggen dat de chauffeurs zelfstandige ondernemers zijn, dus geen werknemers.

In oktober 2023 heeft het Gerechtshof in Amsterdam hierover vragen gesteld aan de Hoge Raad. Die vragen gingen over hoe beoordeeld wordt of iemand ondernemer is of werknemer.

De Hoge Raad heeft hierover uitleg gegeven. Volgens de Hoge Raad moet er naar alle omstandigheden gekeken worden. In een eerdere zaak over bezorgdienst Deliveroo had de Hoge Raad al negen punten genoemd die belangrijk zijn. Eén van die punten is of iemand zich als ondernemer gedraagt.

Ondernemerschap
Het Gerechtshof wilde precies weten wat dat ‘ondernemerschap’ betekent. De Hoge Raad zegt nu dat dit net zo belangrijk is als de andere acht punten. Het ondernemerschap telt gewoon mee bij het oordeel.

Wat bedoelt de Hoge Raad met ondernemerschap? Dat gaat over de vraag of iemand zich als ondernemer gedraagt in de samenleving. Heeft iemand bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers? Doet hij of zij zelf de administratie? Draagt hij of zij zelf de risico’s?

De Hoge Raad zegt dat twee mensen precies hetzelfde werk kunnen doen voor dezelfde opdrachtgever, maar toch anders beoordeeld kunnen worden. Als de één zich als ondernemer gedraagt en de ander niet, dan kan de ene een zelfstandige zijn en de andere een werknemer.

De Hoge Raad maakt hiermee duidelijk dat het ondernemerschap een belangrijke rol speelt bij het bepalen of iemand een arbeidsovereenkomst heeft. Dit betekent dat sommige Uber-chauffeurs als werknemer kunnen worden gezien, en andere niet – afhankelijk van hoe zij werken.

Werkt uw organisatie met zzp’ers en heeft u vragen over het risico op schijnzelfstandigheid binnen uw organisatie?
De juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr ondersteunen u graag bij uw vragen omtrent juridische vraagstukken. Neem vrijblijvend contact op met één van de juristen via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.

Deel dit artikel via: