Als u actief bent in een risicovolle sector, weet u hoe belangrijk het is om uw werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Werken met zware machines, op grote hoogtes of in gevaarlijke omstandigheden brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Daarom rust op u als werkgever een vergaande zorgplicht: u bent verplicht om veilig werkmaterieel beschikbaar te stellen en uw personeel van de juiste veiligheidsinstructies te voorzien.
Maar wat gebeurt er als een ongeval niet enkel te wijten is aan een gebrek aan veiligheidsmaatregelen van uw kant, maar ook aan een defect of ontwerpfout in het materieel dat u gebruikt? Kunt u dan de producent van dat materieel aanspreken? Een recente uitspraak van de rechtbank Zeeland-West Brabant geeft hierover inzicht.
De zaak: letsel op een kraanschip
Op een kraanschip, eigendom van een waterbouwbedrijf, vindt een ernstig ongeval plaats. Een kraanmachinist probeert de kraan op het schip in de laagst mogelijke positie te brengen. Bij het ontgrendelen van het platform waarop de kraan staat, kantelt dit platform plotseling. De machinist valt 3,5 meter naar beneden en loopt ernstig letsel op.
Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat de kraan niet goed is ontworpen, waardoor er valgevaar ontstaat wanneer het platform wordt ontgrendeld. Daarnaast wordt vastgesteld dat het waterbouwbedrijf vergeten is om balustrades of leuningen rond het platform te plaatsen. De producent van het kraanschip krijgt een waarschuwing en het waterbouwbedrijf wordt beboet wegens overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet.
Werkgeversaansprakelijkheid
De kraanmachinist stelt het waterbouwbedrijf aansprakelijk op grond van artikel 7:658 BW. Als werkgever heeft u immers een vergaande zorgplicht. Het waterbouwbedrijf erkent dat het tekort is geschoten in het waarborgen van een veilige werkplek en komt tot een schadevergoeding met de kraanmachinist.
Het waterbouwbedrijf stelt ook de producent van het schip aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad en productaansprakelijkheid. Wie draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid?
Uitspraak van de rechtbank
De rechter heeft besloten dat de fabrikant onterecht heeft gehandeld tegenover de kraanmachinist. Het ontwerp van het platform was gevaarlijk en had tijdens de ontwerpfase beter beoordeeld moeten worden om valgevaar te voorkomen. Zowel het waterbouwbedrijf als de producent zijn verantwoordelijk voor de schade.
In een vervolgbeslissing heeft de rechter bepaald dat de producent voor 70% aansprakelijk is en het waterbouwbedrijf voor 30%. Dit betekent dat de producent 70% van de schade die de kraanmachinist heeft geleden, moet vergoeden aan het waterbouwbedrijf.
Als werkgever draagt u een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van uw werknemers. Tegelijkertijd bent u niet altijd de enige partij die verantwoordelijk gehouden kan worden bij een ongeval.
Heeft u vragen over de werkgeversaansprakelijkheidsverzekering?
Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.