Als u een werknemer aanneemt met een nulurencontract, is het goed om te weten dat u soms verplicht bent om loon door te betalen als de werknemer ziek wordt. Bij een nulurencontract spreken werkgever en werknemer af dat er geen vast aantal uren is. U roept de werknemer op wanneer er werk is, en de werknemer is verplicht om te komen werken tijdens de afgesproken oproepperiode.
Wat gebeurt er als de werknemer ziek wordt?
Het moment waarop de werknemer ziek wordt, bepaalt of u loon moet doorbetalen:
- Ziek tijdens de oproepperiode:
Als de werknemer ziek wordt in een periode waarin hij was opgeroepen om te werken, heeft hij recht op minimaal 70% van het loon over die uren. Als dit minder is dan het minimumloon, krijgt hij in ieder geval het minimumloon. - Ziek buiten de oproepperiode:
Als de werknemer ziek wordt buiten de oproepperiode, hoeft u het loon in principe niet door te betalen.
Uitzondering: een vast arbeidspatroon
Als de werknemer gedurende drie maanden een vast aantal uren per week heeft gewerkt, kan er sprake zijn van een “vast arbeidspatroon.” In dat geval moet u ook buiten de oproepperiode loon doorbetalen, gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat de werknemer de afgelopen drie maanden heeft gewerkt.
Voorbeeld: U neemt een werknemer aan met een nulurencontract. Gedurende drie maanden werkt hij gemiddeld 20 uur per week. Als de werknemer daarna ziek wordt, kan hij zich beroepen op een vast arbeidspatroon van 20 uur per week. U moet hem dan loon doorbetalen over die 20 uur.
Benieuwd wat de juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr voor u kunnen betekenen?
Heeft u vragen over nulurencontracten of uw verplichtingen als werkgever? De juristen van Frontyr staan voor u klaar. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.