Met ingang van 1 juli 2023 is er een nieuwe wetgeving van kracht die werkgevers en werknemers verplicht om hun visie op het re-integratietraject te geven. Dit betreft het Plan van aanpak, eventuele bijstellingen daarvan en de eerstejaarsevaluatie. Deze nieuwe regelgeving heeft als doel om de betrokkenheid te vergroten bij het re-integratieproces.
Het belang van betrokkenheid van werkgevers en werknemers
Met het verplichten van de visie op het re-integratietraject en daarmee het erkennen van de input en ervaringen van beide partijen, zal er een effectievere re-integratie plaatsvinden waarmee de kans op een succesvolle terugkeer naar werk wordt vergroot. De wijziging is een uitwerking van het Regeerakkoord om de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte transparanter, eenvoudiger en goedkoper te maken. De visie is ook verplicht voor eigenrisicodragers voor de ziektewet.
Kennis van zaken
Om een visie te kunnen geven, is het wel belangrijk om enige kennis te hebben van de relevante wet- en regelgeving, het re-integratieproces en de eigen verantwoordelijkheden. In het huidige poortwachtersproces kan de arbodienst, casemanager of bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige hier inzicht in geven. Mocht een werknemer en/of werkgever niet in staat zijn om hun visie te geven maar wel behoefte hebben aan ondersteuning, dan kan er in overleg worden besloten om bijvoorbeeld een onafhankelijke casemanager of jobcoach in te schakelen.
Overgangsrecht
De maatregel is alleen van toepassing op stukken die de werkgever en werknemer op of na 1 juli 2023 opstellen. Werknemers die ziek zijn vóór 1 juli, hoeven dus niet achteraf alsnog hun visie te geven in een reeds opgesteld Plan van aanpak.
Samengesteld ziekteverzuim
In geval van samengesteld ziekteverzuim worden de ziekteperiodes bij elkaar opgeteld als zij elkaar met een onderbreking van minder dan vier weken opvolgen. Als hierdoor de eerste ziektedag voor 1 juli 2023 ligt, dan geldt de maatregel alleen voor de stukken die na die datum zijn opgesteld.
Heeft u nog vragen over het re-integratieproces? Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 10 30 of laat ons u terugbellen.
Bron: VeReFi