Een verkeersboete, het overkomt ons allemaal wel een keer. U hoeft maar een paar kilometer te hard te rijden en er ligt een envelop op de deurmat. Dat is vaak even slikken, want de kosten kunnen hoog oplopen. Vooral na 1 maart van dit jaar, want de prijzen van boetes zijn opnieuw verhoogd. Maar voor sommige bestuurders lijkt een verkeersboete weinig indruk te maken. De Tweede Kamer heeft hier een mogelijke oplossing voor: een controlekastje.
Het controlekastje wordt gemonteerd in auto’s van personen die op regelmatige basis verkeersboetes krijgen. Het kastje zou gebruikt worden om verkeersovertredingen te monitoren en bestuurders bewust te maken van hun rijgedrag. Rijdt de bestuurder te hard, dan vergrendelt de auto zich en kan de bestuurder niet meer rijden. De rechter zal bepalen wie een kastje krijgt en zal alleen worden gegeven aan bestuurders die vaker de fout in gaan.
Fonds van Slachtofferhulp en Centraal Bureau Rijexamen (CBR) hebben samen het idee voor het controlekastje bedacht om verkeersovertredingen terug te dringen. Verkeersovertredingen zorgen namelijk in veel gevallen voor verkeersongelukken met soms zelfs een dodelijke afloop. Het aantal dodelijke verkeersongelukken stijgt jaarlijks nog steeds. Minister Harbers van Verkeer en minister Yesilgöz van Justitie vinden het controlekastje een goede oplossing voor dit probleem, en ook de Tweede Kamer schaart zich achter het plan.
De proef op de soms nemen
Het controlekastje wordt op dit moment ontwikkeld en aankomende zomer uitvoerig getest bij twintig automobilisten. Na de testperiode bepaalt de Tweede Kamer of het controlekastje daadwerkelijk wordt ingevoerd.
Bron: Independer