Welke regels gelden rondom een zwangere werkneemster?

Is één van uw werkneemsters zwanger? Dan vraagt u zich misschien af welke regels voor u als werkgever gelden. Een zwangerschap heeft niet alleen invloed op de werkneemster, ook de werkgever zal een aantal zaken moeten regelen. Wat moet u weten over zwangerschaps- en bevallingsverlof? En welke stappen moet u nemen als werkgever?

Zwangerschaps- en bevallingsverlof: duur en voorwaarden

Een zwangere werkneemster heeft recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof van minstens zestien weken. De werkneemster gaat minimaal vier en maximaal zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. De werkneemster moet de zwangerschap op tijd melden aan de werkgever. Zij dient dit uiterlijk drie weken voor de ingang van het zwangerschapsverlof te doen. Dat is ten minste zeven weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.

WAZO-uitkering: Wat krijgt de werkneemster tijdens het verlof?

Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof heeft de werkneemster recht op een uitkering, de WAZO-uitkering. Als werkgever vraagt u bij het UWV deze zwangerschapsuitkering aan. De uitkering kan worden uitgekeerd aan u als werkgever, ter compensatie van het loon dat u in deze periode doorbetaalt aan de werkneemster. Het is ook mogelijk om deze uitkering direct door het UWV aan de werkneemster te laten uitbetalen. In dat geval hoeft de werkgever in die periode niets te betalen. De uitkering bedraagt 100% van het dagloon van de werkneemster en duurt net zo lang als het verlof. De werkgever dient deze uitkering tussen de twee en vier weken voor de start van het zwangerschapsverlof aan te vragen bij het UWV. Voor deze aanvraag moet uw werkneemster een zwangerschapsverklaring aanvragen bij haar huisarts of behandeld specialist.

Verplichtingen van de werkgever tijdens de zwangerschap

Daarnaast heeft u als werkgever enkele verplichtingen. U moet ervoor zorgen dat uw werkneemster in alle fasen van haar zwangerschap veilig en gezond kan werken. U bent ook verplicht om binnen twee weken na de melding van de zwangerschap de werkneemster te informeren over eventuele werkrisico’s, zowel voor het ongeboren kind als voor de werkneemster zelf.

Benieuwd wat de juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr voor u kunnen betekenen?

Wanneer een zwangere werkneemster ziek wordt, geldt dat een onderscheid wordt gemaakt tussen ziekte door zwangerschap of bevalling en ziekte door andere oorzaken. Heeft u een zwangere werkneemster die ziek is geworden en heeft u hier vragen over of wilt u meer informatie? De juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr ondersteunen u graag bij uw vragen omtrent juridische vraagstukken. Neem vrijblijvend contact op met één van de juristen via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.

Deel dit artikel via: