Nieuwe kentekenplaatplicht voor landbouwvoertuigen 2025

Vanaf 1 januari 2025 treedt er een belangrijke wijziging in werking voor landbouwvoertuigen in Nederland: een algehele kentekenplaatplicht voor alle geregistreerde landbouw- en bouwvoertuigen. Deze nieuwe regelgeving geldt voor alle voertuigen die registratieplichtig zijn, inclusief landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken. Ook niet-geregistreerde aanhangwagens en uitrustingsstukken krijgen vanaf die datum verplicht een witte volgplaat. Dit betekent dat elk geregistreerd (land)bouwvoertuig zichtbaar moet zijn voorzien van een kentekenplaat, ongeacht de constructie- of rijsnelheid op de openbare weg.

Huidige situatie
Momenteel is de kentekenplaatplicht afhankelijk van de snelheid van het voertuig. Bestaande landbouwvoertuigen die niet sneller kunnen of rijden dan 25 km/u, zijn tot 1 januari 2025 vrijgesteld van een kentekenplaat. Echter, als een voertuig harder kan rijden dan 25 km/u, geldt al sinds 2021 een kentekenplicht voor zowel het trekkende als het getrokken voertuig. In deze gevallen moet het trekkende voertuig een gele kentekenplaat hebben.

Veranderingen vanaf 1 januari 2025
Vanaf het nieuwe jaar 2025 wordt deze snelheidsbeperking opgeheven. Dit betekent dat alle (land)bouwvoertuigen die registratieplichtig zijn, verplicht een kentekenplaat moeten voeren, ongeacht hun maximale snelheid. Landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en) en mobiele machines krijgen één gele kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig. Deze kentekenplaat is een GAIK-plaat (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten) en begint met een “T”, gevolgd door een combinatie van letters en cijfers (bijvoorbeeld TBB‑01‑B). Voor geregistreerde aanhangwagens en getrokken uitrustingsstukken begint de gele kentekenplaat met een “L” (LBB-01-B).

Witte volgplaat voor niet-geregistreerde aanhangers
Vanaf 1 januari 2025 moeten niet-geregistreerde aanhangwagens en verwisselbare getrokken werktuigen een witte volgplaat hebben. Deze witte kentekenplaat toont het kenteken van een van de trekkende voertuigen van dezelfde eigenaar. Een voordeel hiervan is dat de witte volgplaat niet hoeft te worden verwisseld als een andere trekker de aanhanger voorttrekt, wat het gebruik van verschillende trekkers eenvoudiger maakt.

Beperkingen en uitzonderingen
Voertuigen en machines met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u, zoals meeneemheftrucks en fluittreintjes, blijven vrijgesteld van de kentekenplicht. Ook geldt er een snelheidsbeperking voor voertuigen met een witte volgplaat: deze mogen niet harder rijden dan 25 km/u. Voor voertuigen met werktuigen in de driepuntshefinrichting die de kentekenplaat van de trekker afschermen, is het verplicht om een witte volgplaat op het werktuig te monteren met hetzelfde kenteken als dat van de trekker.

Bereid u tijdig voor op de nieuwe kentekenplaatplicht! Zorg ervoor dat al uw landbouwvoertuigen voor 1 januari 2025 voldoen aan de regels en voorkom problemen op de weg. Voor informatie kunt u telefonisch contact opnemen via 023 520 1030, onze adviseurs staan u dan graag te woord.

Bron: Cumela, WA

Deel dit artikel via: