Is uw werknemer langer dan twee jaar arbeidsongeschikt? Kunnen u of uw andere werknemers niet meer met de werknemer door één deur? Of zijn beide partijen, om welke reden dan ook, van mening dat het beter is om de wegen te scheiden? Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is in deze, en vele andere situaties, één van de meest populaire manieren onder werkgevers en werknemers om het dienstverband te beëindigen. In de praktijk zien wij dat er bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst vaak kansen worden gemist.
Met het sluiten van een vaststellingsovereenkomst wordt het dienstverband met wederzijds goedvinden beëindigd. Aan de werknemer komt in dat geval veelal een WW-uitkering toe. Bovendien scheelt het u als werkgever een lange procedure bij het UWV of de kantonrechter, waarbij u in de regel meer kosten en tijd kwijt bent.
Een goede vaststellingsovereenkomst is echter niet vanzelfsprekend. Omdat geen situatie hetzelfde is, is het opstellen van een vaststellingsovereenkomst maatwerk. Vaak zien wij dat deze overeenkomst wordt opgemaakt door werkgevers zelf of door een accountant. Dit terwijl een dergelijke overeenkomst een typisch juridische aangelegenheid is. In de praktijk zien wij dat belangrijke zaken vaak niet in de overeenkomst worden geregeld, zoals wat er te gelden heeft wanneer de werknemer vlak na ondertekening, maar voor het einde van het dienstverband, arbeidsongeschikt raakt.
Het onbesproken laten van bepaalde zaken kan leiden tot discussie, wat weer een gerechtelijke procedure tot gevolg kan hebben. Onduidelijkheden zullen door de rechter vaak in het nadeel van degene die de overeenkomst heeft opgesteld worden uitgelegd. Kortom, schakel altijd één van onze juristen in wanneer u en uw werknemer voornemens zijn een vaststellingsovereenkomst te sluiten.
Benieuwd naar onze dienstverlening of heeft u aanvullende vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.