Wangedrag partner leidt tot ontslag

De kantonrechter Amsterdam heeft recent een uitspraak gedaan in een niet-alledaagse ontslagzaak. In deze zaak speelde de vraag of een zieke werkneemster ontslagen kon worden vanwege wangedrag en bedreigingen richting haar werkgever, gepleegd door haar partner.

In de betreffende zaak was een zieke werkneemster uitgenodigd voor een gesprek met de werkgever op advies van de bedrijfsarts. De partner van de werkneemster liet per e-mail weten dat zij niet aanwezig zal zijn en noemt de werkgever onder andere narcistisch. Ook scheldt hij de leidinggevende van werkneemster uit. Werkgever geeft aan dat de partner dient te stoppen met zijn acties en verdere acties zullen worden toegerekend aan de werkneemster. Vervolgens besloot de werkneemster hem toch mee te nemen naar een gesprek met de werkgever, waarna hij zich opnieuw misdraagt en dreigende e-mails verstuurt naar de werkgever. De werkgever doet aangifte van bedreiging. De gesprekken tussen werkneemster en werkgever worden stopgezet, omdat de werkneemster weigert haar partner niet mee te nemen naar een gesprek. De werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter oordeelt dat sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding door de opstelling van de werkneemster. Zij heeft immers geen afstand gedaan van de acties van haar partner en nam hem elke keer opnieuw mee naar de gesprekken, terwijl zij hierop gewezen was door de werkgever. Ondanks dat de verstoorde arbeidsverhouding (g-grond) niet voldoende is voor ontbinding van een arbeidsovereenkomst, leiden de dreigementen in dit geval wel tot een onhoudbare situatie (h-grond). De kantonrechter oordeelt dat de combinatie van deze ontslaggronden voldoende is voor ontbinding (i-grond).

Wilt u meer weten over uw rechten als werkgever tijdens ontslagprocedures of heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.

Deel dit artikel via: