Vergroot de brandveiligheid van uw zonnepanelen

Met de groei van het aantal zonnepanelen bij bedrijven op platte daken speelt de brandveiligheid ook een steeds belangrijkere rol. Onderzoeken tonen na brandincidenten aan dat de oplossing niet ligt bij de dakbedekking of thermische isolatie. Maar wat kunt u wel doen om de brandveiligheid van uw zonnepanelen te vergroten? Wij delen graag onze tips!

Wanneer u zonnepanelen laat plaatsen of al reeds beschikt over zonnepanelen is het van belang om over de volgende zaken goed na te denken:

Plaats de schakelkast op onbrandbare ondergrond

Indien er brand is in een schakelkast is het van belang dat het op een onbrandbare ondergrond staat. Denk bijvoorbeeld aan betontegels. Wanneer je twee stroken betontegels maakt, wordt de brandontwikkeling al beperkt.

Breng een brandwerende voorziening aan tussen de kabelgoot en het dakoppervlak

Bij brand in de schakelkast is de kans vrij groot dat het zich verspreidt via de kabels naar de zonnepanelen. Zorg daarom dat de kabels vrij worden gehouden van het dakoppervlak. Kies bij voorkeur voor brandwerende voorzieningen tussen de kabelgoot en het dakoppervlak. Plaats de kabelgoot bijvoorbeeld ook op betontegels.

Metalen ondersteuningsconstructies 

Plaats metalen ondersteuningsconstructies onder de zonnepanelen om zo de brandontwikkeling te beperken. Veelal worden er kunststoffen gebruikt welke niet voldoende brandwerend zijn. Daarom worden metalen ondersteuningsconstructies geadviseerd.

Zorg dat de dakconstructie voldoet aan de NEN-normen

Brand kan beperkt worden door uw dakconstructie te laten voldoen aan:

    • De verplichte EUklasse Broof(t1);
    • De NEN-EN 13501-5 (Brandclassificatie van bouwproducten en bouwdelen) of aan de classificatie niet brandgevaarlijk conform NEN 6063 (Brandgevaarlijkheid dak bij vliegvuur).
    • Vergeet ook niet de NEN 7250. Dit is de norm voor de integratie van zonnepanelen en zonnecollectoren (zonneboilers) in gebouwen.

Ballast onder zonnepanelen

Om aanstraling van de dakbedekking bij daken voorzien van belast te voorkomen, is het belangrijk om grind of betontegels onder de zonnepanelen aan te brengen. Eventueel kan er ook een plaat worden aangebracht tussen de zonnepanelen en het dak waarmee directe warmtestraling en vlamcontact wordt verkleind.

Plaats zonnepanelen op veilige afstand

Het is belangrijk dat de zonnepanelen op een veilige afstand van elkaar worden geplaatst.

Zorg dat u goed verzekerd bent

Belangrijk is om voor het plaatsen van zonnepanelen contact op te nemen met uw verzekeraar. Door alle relevante informatie te verstrekken, zorgt u ervoor dat u goed voorbereid bent en uw pand volledig verzekerd blijft tegen mogelijke risico’s. Dit helpt niet alleen om financiële zekerheid te waarborgen, maar zorgt er ook voor dat uw investering in duurzame energie zonder zorgen kan renderen. Neem de tijd om deze stap zorgvuldig te doorlopen zodat u zonder zorgen kunt genieten van de voordelen van uw zonnepanelen.

 

Wilt u advies of informatie over zonnepanelen?

Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier en wij nemen contact met u op.

Bron: Bouwtotaal

Deel dit artikel via: