Cyberverzekeringen zijn een relatief nieuw begrip in de verzekeringswereld. Net als veel andere verzekeringsproducten zijn ook cyberverzekeringen vanuit de Verenigde Staten ‘overgewaaid’ naar Europa. Waar eerst met name grotere organisaties met veel persoonsgegevens in Nederland een cyberverzekering afsloten, begonnen een aantal jaren geleden ook bedrijven uit het midden- en kleinbedrijven (mkb) daarmee.
Cybercrime steeds makkelijker en goedkoper
De cyberweerbaarheid bij mkb-organisaties is niet alleen lager dan bij grotere bedrijven, ook wordt het voor criminelen makkelijker om aanvallen op te zetten. Voorheen hadden criminelen vaak nog specifieke technische kennis nodig om ransomware te maken en uit te zetten bij potentiële slachtoffers. Tegenwoordig zien wij dat criminelen zich steeds meer specialiseren op een specifiek gebied binnen cybercriminaliteit. Zo ontwikkelt en verkoopt de ene crimineel ransomwareprogramma’s, ontwerpt een ander hoge kwaliteit-phishingmails, en verzamelt een derde bijvoorbeeld gelekte e-mailadressen om phisingmails met daarin ransomware te verspreiden. Tegenwoordig is het relatief eenvoudig en goedkoop om een ransomware-aanval op te zetten.
Toegenomen populariteit
Door deze ontwikkelingen won de cyberverzekering populariteit. De cybercrime verzekering van Boval dekt de financiële schade die u oploopt wanneer uw bedrijf slachtoffer is geworden door een cyberaanval.
Financiële impact
De totale financiële impact die voortvloeit uit een cyberincident wordt vaak onderschat. Als we kijken naar de schade bij verzekerende incidenten op een cyberverzekering binnen continentaal Europa, zien we dat het overgrote deel van de kosten te maken heeft met eigen schade van de verzekerde, de extra kosten die u moet maken als gevolg van het incident en de kosten die u maakt om het systeem weer terug te krijgen in dezelfde staat als voor het incident. Met de stijging van de ransomware-aanvallen zagen we ook de interesse in andere sectoren groeien om zich tegen de gevolgen hiervan te verzekeren.
Losgeld niet de enige kosten
Zoals beschreven zijn de ransomware-aanvallen een belangrijke reden voor vele organisaties om zich te verzekeren. Vaak wordt dan bij de limietbepaling uitgegaan van zo’n 3-4 procent van de omzet per jaar, omdat bekend is dat criminelen dat als uitgangspunt nemen om hun losgeldeis te berekenen. Echter zien we in gevallen waar uiteindelijk losgeld zelfs ‘slechts’ 24% is van de totale financiële impact. De grootste financiële impact ligt hier ook weer bij de bedrijfsstilstand en de kosten om het ICT-systeem in dezelfde staat te krijgen als voor het incident.
Wilt u meer advies of informatie over onze cybercrime verzekering?
Wij bieden vrijblijvend en persoonlijk advies op maat. Bel gerust 023 – 520 10 30 of vul ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.
Bron: Beursbengel