Het aantal verkeersongevallen zonder letsel is in 2023 met 4 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dit zou grotendeels komen door de toenemende drukte in het verkeer. Automobilisten worden volgens schadeverzekeraar DAS dan ook steeds vaker aansprakelijk gesteld voor gevaarlijk rijgedrag.
Gevaarlijk rijgedrag
Met gevaarlijk rijgedrag gaat het onder andere over telefoongebruik tijdens het rijden, bochten afsnijden, bumperkleven, rijden in verboden rijrichting, het negeren van verkeerstekens en rijden onder invloed van alcohol, drugs en/of lachgas. Bestuurders tonen wegens bovenstaande gedragingen steeds vaker gevaarlijk, riskant en agressief rijgedrag.
Aansprakelijk gesteld door de rechter
Wanneer een werknemer betrokken raakt bij een verkeersongeval, is het van belang te realiseren dat het bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schade. Dit is het geval als blijkt dat gevaarlijk, riskant of agressief rijgedrag is vertoond. Rechters nemen dit aspect steeds meer in overweging, vooral wanneer er voldoende overtuigend bewijsmateriaal voorhanden is. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de daden van zijn werknemers, zoals het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur of het negeren van verkeersregels.
Preventie
U doet er goed aan als werkgever om uw werknemers te wijzen op de risico’s van roekeloos rijgedrag. In veel gevallen biedt de verzekering hiervoor geen dekking als blijkt dat er roekeloos rijgedrag is vertoond. Informeer uw werknemers erover. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Wil u meer hierover weten?
Neem dan contact op met uw adviseur.
Benieuwd wat Boval nog meer voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs of laat ons u terugbellen.
Bron: Accountancy Vanmorgen